La Vanguardia (Català)

ENERGIES RENOVABLES

-

La megatendèn­cia més desenvolup­ada és la revolució de l’energia renovable. A Europa, des del 2010, la nova potència instal·lada en el sector de les renovables ha estat superior a la de les fonts d’energia convencion­als, destaca Fernando Ferrando, president de la Fundació Renovables. El 2016 un 86% dels 24.484 MW de potència nova instal·lada pels estats membres el van copar les renovables, segons la patronal WindEurope.

Una recent subhasta per crear nova potència renovable a Mèxic (5,5 TWh: l’equivalent al 2% de la demanda elèctrica a Espanya, amb un 69% de fotovoltai­ca i un 31% eòlica) marca clarament la pauta.

El preu de l’electricit­at produïda sortirà de mitjana a 20,5 $/MWh (17,4 euros el MWh), fet que contrasta amb el seu preu a l’engròs a Espanya (70 euros el MWh). Els costos de producció dels panells solars i de les turbines eòliques s’han desplomat. “A molts llocs del món la renovable ja és l’electricit­at més barata disponible; una altra cosa és com es gestiona aquest sistema de producció. A Espanya, el sistema o tecnologia de producció elèctrica més cara assigna el preu a tota l’electricit­at produïda”, diu Fernando Ferrando. La implicació del ciutadà a través de companyies comerciali­tzadores d’energia verda impulsa els canvis de model energètic.

A la Xina, la potència renovable i la fotovoltai­ca va créixer un 15% i un 54% respectiva­ment el 2016. No està clar que la frenada que vol imposar Donald Trump hagi de refredar aquest entusiasme de moltes empreses implicades.

Els seus costos de producció baixen contínuame­nt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain