La Vanguardia (Català)

L’ELECTRICIT­AT AMB CARBÓ, A LA BAIXA

-

L’altra cara de la moneda del boom de les energies renovables és la frenada de la producció elèctrica amb carbó, el combustibl­e fòssil més brut. La seva producció sembla que ha arribat al punt màxim. Si la Xina construís les tèrmiques de carbó inicialmen­t previstes, el planeta ja es podria acomiadar de l’objectiu de contenir l’augment de temperatur­es a 2ºC (respecte a les de l’època preindustr­ial) establert en l’acord de París. Però la Xina, ofegada per la contaminac­ió, ha paralitzat els plans de 151 noves tèrmiques de carbó. I a l’Índia, on el carbó aporta el 75% de l’electricit­at, aquest combustibl­e suposarà menys del 50% el 2040, segons l’Agència Internacio­nal de l’Energia.

“La tendència decreixent del carbó és clara als països de l’OCDE, excepte a Alemanya i Polònia”, assenyala Fernando Ferrando. Una aliança de 25 països advoquen per renunciar-hi abans del 2030. Al Regne Unit, on la crema del carbó va activar la revolució industrial, ha passat d’aportar el 40% de la llum al 2% en els darrers cinc anys. I a Espanya Iberdrola vol tancar les dues últimes tèrmiques de carbó.

El sol i el vent són més barats que el carbó nou, però fan falta mesures per accelerar la transició energètica, com ara posar un preu dissuasiu a les emissions de carboni a les tèrmiques (25 euros la tona de CO2 emesa). “Si la UE vol arribar a descarboni­tzar l’economia per al 2050, és incompatib­le amb mantenir el carbó i el gas, perquè tots dos sistemes emeten CO2”, diu Javier García Breva, assessor energètic.

Una aliança de 25 països advoca per posar-hi fi

 ?? OLIVER BERG / AP ??
OLIVER BERG / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain