La Vanguardia (Català)

INVERSIONS RESPONSABL­ES

-

Per complir els compromiso­s climàtics (no superar l’augment de temperatur­a de 2ºC a final de segle), els experts han subratllat que s’haurien de quedar sota terra tres quartes parts de les reserves de carbó, la meitat de gas i una tercera part del petroli sense extreure.

“La lògica que regeix el moviment de desinversi­ó és senzilla: si les empreses energètiqu­es necessiten capital per extreure aquests recursos, tallem-los el flux de diners perquè no puguin afrontar aquestes operacions”, explica Samuel Martín-Sosa, expert d’Ecologiste­s en Acció.

El seu argument és que si els ciutadans particular­s, institucio­ns o empreses venguessin aquestes accions o actius en fons d’inversió i bancs destinats als combustibl­es fòssils i reorientes­sin aquestes inversions cap a activitats baixes en carboni (com les energies renovables) es podrien evitar totes les emissions de carboni que ja no es produirien.

En la fase prèvia a la cimera del clima de París, aquest corrent es va fer popular seguint la campanya Go Fossil Free, impulsada per l’organitzac­ió 350.org. Entre les entitats que han desinverti­t en combustibl­es fòssils hi ha les universita­ts d’Oxford o Standford, ciutats com Oslo, Sidney o Berlín, la fundació Rockefelle­r o el Fons Sobirà Noruec, un dels fons de pensions més importants del món. També han desinverti­t algunes empreses com el diari britànic The Guardian, alguns bancs de la banca ètica i l’empresa d’asseguranc­es AXA.

AXA és entre els seguidors d’aquest moviment

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain