La Vanguardia (Català)

GESTIÓ FORESTAL, BIOECONOMI­A

-

Revertir l’actual tendència a la desforesta­ció en molts països i plantar arbres és, en teoria, una de les maneres més barates i ràpides de reduir les emissions de carboni, destaquen els experts. Tanmateix, les polítiques de protecció dels boscos estan infrafinan­çades en relació amb les inversions en desforesta­ció (oli de palma, soja, carn, fusta).

Una recent investigac­ió va concloure que una gestió més eficaç de la terra permetria reunir un terç de les retallades de carboni que el món necessita. El creixement del bosc pot exercir un paper crucial per absorbir CO2 de l’atmosfera, cosa que pot ser imprescind­ible després del 2050 si no s’actua abans. Les últimes dues dècades la Xina, l’Índia i Corea del Sud han impulsat polítiques actives en aquest camp.

El desenvolup­ament de les ciències forestals i biològique­s ofereix “oportunita­ts sense precedents per substituir productes derivats del petroli –com ara plàstics, tèxtils o electrònic­s– per productes d’origen forestal”, destaca Marc Palahí, director de l’Institut Forestal Europeu. Ja és possible generar fibra de carboni derivada de la lignina (component de la fusta) o produir nanocel·lulosa, material més fort i menys pesant que l’acer, amb infinitat d’aplicacion­s industrial­s: bateries, pantalles flexibles o teixits ultraresis­tents. “Construir amb fusta redueix substancia­lment les emissions de CO2, incrementa l’eficiència energètica i disminueix l’ús de materials, el temps de construcci­ó i la generació de residus”, afegeix Palahí.

Reduir el CO2 i generar amb origen forestal

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ??
INMA SAINZ DE BARANDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain