La Vanguardia (Català)

L’ARRIBADA DEL COTXE ELÈCTRIC

-

El cotxe elèctric és una resposta eficaç a un sistema de transport basat en els combustibl­es fòssils, les emissions dels quals suposen el 27% a la UE, i estan creixent els darrers tres anys (sense arribar al pic del 2007). També és una solució a la pol·lució urbana, i ofereix altres avantatges. És tres vegades més eficient per quilòmetre recorregut que el cotxe convencion­al, i si el mix energètic que l’alimenta és net, no té contraindi­cacions. A Espanya el 60% de l’electricit­at no genera gasos hivernacle (un 40% són renovables, i el 20% nuclear)

La Xina està liderant el camí. Està venent tants automòbils elèctrics cada mes com la suma dels que es venen a Europa i als Estats Units. Tesla, amb seu als EUA, està desplegant amb èxit el seu model 3, més assequible, i els darrers temps pràcticame­nt tots els principals fabricants d’automòbils s’han compromès amb un futur elèctric.

Les vendes de cotxes elèctrics s’han quadruplic­at en tres anys, però només suposen l’1,7% del total. “Les ciutats han de donar-los prioritat en l’aparcament i l’accessibil­itat i reconèixer els avantatges ambientals. Són la solució perfecta per a recorregut­s urbans de proximitat”, diu Fernando Ferrando.

“Per assolir els objectius climàtics, Espanya necessita augmentar l’ambició en la propostes de la UE sobre emissions de CO2 de cotxes i furgonetes, i hauria de donar suport a un objectiu obligatori de venda de vehicles de zero emissions”, diu Carlos Calvo Ambel, expert de l’oenagé Transport and Environmen­t.

Les vendes creixen, però són només l’1,7% del total

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ??
INMA SAINZ DE BARANDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain