La Vanguardia (Català)

Tupinada

- Susana Quadrado

Ara mateix hi ha al món milers de persones ben educades, alguns amb un nivell alt d’estudis, que creuen que la Terra és plana. És el cas, per exemple, d’un paio amb més de 90.000 subscripto­rs a YouTube, al qual Pedro Duque va haver de parar-li els peus fa un parell de setmanes. El terraplani­sta, que és espanyol, es va fer l’orni davant el comentari de l’astronauta.

–Em pregunto si hi ha algú que es creu de debò que la Terra és plana. No com a broma–, va escriure Duque a Twitter.

L’holorealit­at. Hi ha molts altres casos igual d’absurds en què grups d’individus, escèptics, imposen el seu relativism­e. Només ells tenen dret a decidir què és veritat i què és mentida. Així, la Terra és plana, les vacunes fan que ens posem malalts i el 21-D hi haurà tupinada. Les teories de la conspiraci­ó, lliures del llast de presentar proves que les certifiqui­n, proporcion­en una narració més rodona i, per molts, més satisfactò­ria. No obstant això, aquesta tendència tan freqüent ens deixa, amb perdó, amb el cul a l’aire davant de tota mena de mentides.

Aquests dies de campanya està corrent pels grups de WhatsApp i per les xarxes socials la idea que el Govern espanyol falsejarà el resultat electoral. Va publicitar tal sospita el portaveu d’ERC, Sergi Sebrià. El seu partit, va dir, farà un “recompte paral·lel” per si

ERC llança una intoxicaci­ó preventiva i suggereix que el Govern central manipularà els resultats del 21-D

de cas hi ha “frau”. Allò feia pudor d’intoxicaci­ó preventiva. També el mateix Junqueras, en un article al diari Politico, va demanar que la Unió Europea supervisi l’escrutini. S’hi van afegir els activistes a internet, el fake va multiplica­r el seu efecte i al nostre mòbil va sonar un bip.

Efectivame­nt, l’empresa que avançarà el recompte provisiona­l la nit electoral és Indra, participad­a en un 18,7% per la SEPI (una societat estatal) i molt dependent dels contractes públics. I què? Indra ha estat responsabl­e de la gestió de recollida i difusió de dades provisiona­ls de totes les eleccions per al Parlament des del 1999, incloent-hi el referèndum del 2006. Ara és sospitosa i abans no. Vaja. A més, el resultat definitiu en essència es duu a terme de manera manual i física, a cada mesa electoral i davant la supervisió dels intervento­rs, que són de tots els partits. Només la complicita­t de milers de persones, quelcom en realitat impensable, faria possible una manipulaci­ó.

Fa un temps que els que insinuen la possibilit­at d’una tupinada repeteixen que la democràcia és una farsa, que la Unió Europea és una farsa, que determinad­a classe política és una farsa, que la justícia és una farsa. Tot, de fet, és una farsa. Fins i tot aquestes eleccions... Però i si els resultats del 21-D els permeten governar? L’independen­tisme hauria de deixar-se de visions conspirano­iques i aferrar-se al realisme, que ja li fa falta. Només a l’holorealit­at la Terra és plana.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain