La Vanguardia (Català)

Augmenten les víctimes de violència a la família de més de 65 anys

-

Un total de 2.203 persones de més de 65 anys van ser víctimes de violència familiar durant els sis primers mesos del 2017, segons les xifres registrade­s pel Govern, que suposen un estancamen­t de la mitjana dels últims set anys.

L’Executiu ha facilitat aquesta informació sobre violència que es comet contra persones grans en resposta a una pregunta parlamentà­ria plantejada pels diputats socialiste­s Ángeles Álvarez, portaveu d’Igualtat del PSOE, i Miguel Ángel Heredia, portaveu en matèria de Pesca. Els parlamenta­ris van qüestionar el Govern sobre les xifres de violència contra els més grans des de l’any 2011 fins a l’actualitat.

Fa set anys, la xifra de víctimes de violència a més grans de 65 anys eren 3.603 i aquest nombre ha anat augmentant de manera constant –3.605 el 2012, 3.820 el 2013 i 3.933 el 2014– fins a arribar als 4.316 el 2015, el nombre més alt registrat en aquest període. El 2016 la xifra es va reduir lleugerame­nt, fins als 4.098.

Aquestes xifres coincideix­en amb les dades obtingudes en la primera meitat del 2017, que ja suma més de la meitat del que es va registrar en tot l’any anterior, que indica que la situació es manté i que el registre d’aquest tipus d’incidents és probable que augmenti quan es conegui el recompte de finals d’aquest any.

En la resposta, el Govern reconeix que la violència contra els més grans en l’àmbit familiar és un assumpte que mereix l’atenció i la resposta de tota la societat i que cal una “política pública específica i ambiciosa” que s’inclogui dins de l’Estratègia Nacional per a les Persones Grans que, actualment, està en procés d’elaboració.

Per al PSOE, el que Espanya necessita urgentment en aquesta matèria és un pla específic per reduir el maltractam­ent a les persones grans i una campanya informativ­a que estigui dotada amb un pressupost significat­iu.

Heredia va reclamar les dues coses a l’Executiu, a qui va recordar que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) reconeix que el maltractam­ent a les persones grans és un problema “important de salut pública”, malgrat que en molts casos sigui una situació poc visible.

El PSOE va esmentar ahir un estudi de la Guàrdia Civil en el qual es destaca que, l’any 2016, els principals delictes que es van cometre contra les persones més grans de 65 anys van ser robatoris, furts i maltractam­ents dins de l’àmbit familiar. “Des de la Policia Nacional també van deixar clar que l’abandoname­nt de persones grans és un problema real”, va manifestar Heredia.

Només es notifica un de cada 24 casos de maltractam­ent i el primer semestre n’han registrat més de 2.200

El diputat va apuntar que només es notifica un de cada 24 casos de maltractam­ent a persones grans a causa de diferents motius: perquè no saben com denunciar aquestes agressions, perquè temen les conseqüènc­ies que aquesta denúncia pugui tenir sobre la seva situació personal i, en la majoria dels casos, perquè desconeixe­n que estan sent víctimes d’abús o maltractam­ent.

Davant aquesta situació, Heredia considera fonamental que es treballi en la prevenció d’aquestes agressions a través de la formació de cuidadors, familiars i de les mateixes persones grans. “Els fiscals han detectat, per exemple, que s’ha tractat d’inhabilita­r ancians amb l’únic objectiu de poder vendre el seu habitatge, al tractar d’evitar que tinguin veu per oposar-se a perdre-la”, va explicar el diputat socialista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain