La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que fa moltes petites esferes verdes de les que aprecien els viticultor­s. Gran extensió on no hi toca el sol. 2 Cobrellits molt sobrevalor­ats en certs programes de tele. El vincle més personal. 3 Comencem pel començamen­t. Peus de la poesia grega i llatina compostos de dos iambes. Boa decapitada. 4 Beguda. La seguretat que ens permet circular. Incògnita present a tots els pics. 5 La fi de l’esclavatge. Senties una certa por. 6 Pronuncio el nom d’una obra d’enginyeria. Ho disposa, tal vegada a la cuina. Bo. 7 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Idèntics. Estimi l’Associació de Municipis per a la Independèn­cia.

8 Res no és. L’ocell que no tira mai pel dret. Al final, no s’immuta. Comencem a tenir aspiracion­s. 9 Rodó però no del tot. Isolaven. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 10 Dispnea intensa que impedeix al malalt de mantenir-se ajagut, i l’obliga a posar-se dret per a poder respirar. Proverbi. 11 Ho trauré del subsòl. Dilemes que tenen tres possibles

Núm 9937

sortides. 12 Rap decapitat. Principi agropecuar­i. So articulat segons les indicacion­s de l’alfabet. 13 Guarniu amb puntes. Facin créixer la família felina. 14 Fer arribar algú al nirvana. Puja a l’escenari i fa coses.

VERTICALS 1 Recança de celístia. Tiraré arrop al vi. 2 Arranjada. Emplastre depilatori que deu amagar els seus components secrets a Dropbox. 3 Iridi. La cua del nervi. Bata dels escolans. A mig cant li fuig el gos. 4 El fenòmen imprescind­ible per resoldre conflictes. El peix que més resa. 5 Ho és perquè els únics que li volen res és que li volen mal. Toqueges amb les mans allò que no sona. 6 Sopi sense fòsfor. Es gloriegin del seu coneixemen­t sobre l’obra de Gauguin. Comença a reuixar-ho tot.

7 Travessa oceans. El ciutadà bàltic que va jugar a la davantera del Barça. Amor viu. 8 Os. Xisclar com una adolescent als mítings de Lula da Silva. A les portes de Granada. 9 Un miler. Roba molt fina que apliquem als nounats, malgrat Fidel Castro. La rifa de la Fifa. 10 Peces rígides capaces de transmetre el moviment als motors. Fa aldarull. 11 Aquestes carns no són pas de gos. Mata els símbols cristians. Pertanyent al paradís. 12 Antic Testament. Parell de romans. Cadascun dels deu que el cristianis­me s’esforça per transmetre des de les taules de Moisès.

13 Circumscri­pcions espiritual­s. Us lamenteu discretame­nt i ambigua.

14 Aplega tots els diners que pot per fer pa. Truita o companyera de la terra.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain