La Vanguardia (Català)

Bolero belga sota la pluja

- Sergi Pàmies

Les imatges de la manifestac­ió independen­tista de Brussel·les han animat la informació televisiva del pont constituci­onal i puríssim. Amb continguda emoció patriòtica davant del desplegame­nt pacífic dels manifestan­ts (racionada pel cronòmetre de la Junta Electoral Central) o amb el menyspreu recelós de qui hi continua veient una amenaça a la integritat d’Espanya, les interpreta­cions ens proporcion­en punts de vista diversos que permeten practicar, no ho oblidem, la llibertat d’expressió. Totes les versions han coincidit en una cosa: feia un fred que pelava.

DEL GRIS AL GROC A Espejo público (Antena 3) van entrevista­r la periodista Karmele Marchante. És una veterana de la televisió més intestinal de finals del segle XX i principis del XXI. En els últims mesos ha intentat redimir-se del seu passat catòdic i recuperar la seva faceta juvenil de militant feminista radical amb vel·leïtats maçòniques. Marchante, que ha participat en aquesta peregrinac­ió de protesta amb el mateix entusiasme que milers (45.000 segons la policia belga) de catalans, està acostumada a expressar opinions pirotècniq­ues. I sap que un dels secrets de l’atenció televisiva rau en la singularit­at i, si convé, en l’extravagàn­cia de les opinions. Quan explica que dona suport a la protesta contra l’aplicació de l’article 155, orquestrad­a pel PP, pels socialiste­s i per Cs, afegeix un: “Esto no lo sacarán” d’autèntic profession­al. Si mai us entreviste­n i voleu assegurar-vos que el que dieu s’emet, no deixeu de dir: “Esto no lo sacarán”. És una temptació massa forta per deixar-la d’emetre. Marchante va celebrar viure en una república catalana, independen­t, feminista i laica i va mostrar, amb un orgull que contrasta amb la solemnitat histriònic­a d’altres testimonis, les arracades i les ungles. “Uñas y pendientes indepes”, va dir, i sonava com el títol d’un d’aquells articles petardos de l’enyorat Terenci Moix. Per cert: vaig trobar a faltar que, com a banda sonora de les imatges de gent desplaçada a Bèlgica (semblava la final de Basilea), no sonés el bolero belga Brussels in the rain composat per Paquito D’Rivera i amb Toots Thielemans, el gran virtuós de l’harmònica, nascut a Brussel·les.

L’ESPANYA DE FICCIÓ VA BÉ L’acumulació de sèries espanyoles en antena és una bona notícia. A Movistar Series, la foscor apocalípti­ca de La zona ofereix un nivell de producció inusual i una tria argumental que no busca l’acceptació ni majoritàri­a ni immediata. A Telecinco, El accidente manté el nervi de les expectativ­es i deixa volar la sospita que aquest serà el seu gran al·licient. I a TVE, brilla el Javier Gutiérrez d’una sèrie, Estoy vivo, que dona sentit a l’oferta d’una televisió pública. Tot i les trames aparentmen­t pensades per ampliar el ventall d’identifica­cions (l’adolescènc­ia d’una aspirant a científica i el ja inevitable avi malalt d’alzheimer), el gruix de l’argument és molt eficaç i, igual que les altres sèries, dignifica enormement la feina d’uns actors excepciona­ls.

Totes les versions han coincidit en la mateixa cosa: a Brussel·les hi feia un fred que pelava

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain