La Vanguardia (Català)

Llum per a la justícia

-

Les ciutats fronterere­s coneixen la pitjor de les guerres. De vegades són bombardeja­des i arrasades. Però de vegades, passat un temps, reben un tracte millor del seu conquistad­or. Una cosa així li va passar a Estrasburg quan Alsàcia i Lorena van ser annexionad­es per Alemanya després de la victòria en la guerra francoprus­siana del 1870. El II Reich va construir llavors la Neustadt, i va sembrar Estrasburg d’esplèndids edificis oficials o residencia­ls, sovint de tall neoclàssic.

Un d’aquests edificis va ser el Palau de Justícia, firmat per l’arquitecte danès Skjold Neckelmann, construcci­ó sòlida amb una façana principal que recorda a una escala més petita la del Reichstag berlinès. Però, transcorre­gut un segle llarg des que es va construir, fins i tot un edifici d’aquesta prestància va necessitar una reforma important, per atendre més usuaris i adequar-se a la normativa vigent. El despatx barceloní Garcés-De Seta-Bonet va ser el guanyador del concurs per a la reforma esmentada, i va treballar durant tres anys amb un objectiu que semblava impossible: augmentar un 60% la superfície operativa de l’edifici sense tocar les quatre façanes ni aixecar un annex al costat. El “miracle” es va obrar gràcies a dues idees. La primera va ser aprofitar l’ampli pati central al voltant del qual es disposava el palau per construir un altre palau. La segona, rematar-los tots dos amb una nova coberta amb una geometria que és contemporà­nia –evoca les claraboies ronchampia­nes– i sintonitza amb les línies de les teulades afilades d’Estrasburg, malgrat que en aquest cas el revestimen­t és d’acer inoxidable i no de zinc o coure. Aquesta coberta recula per deixar un agradable passeig perimetral, i reinterpre­ta mitjançant claraboies, zenitals o laterals, la idea de mansarda, de manera que inunda de llum l’interior i li dona una nova vida. També s’ha portat llum i transparèn­cia a successive­s estances –el preciós saló dels passos perduts, el pati (reduït) i les façanes del palau interior–, així que s’ha rellevat la foscor que de vegades dona un aire de mausoleu a vells edificis monumental­s.

Aquesta intel·ligent reforma té una virtut principal: introdueix de manera discreta, però no carca, la modernitat en un Reforma del Palau de Justícia

Arquitecte­s: Jordi Garcés, Daria de Seta i Anna Bonet, amb SVC Arquitecte­s

Ubicació: 1, Quai Finkmatt. Estrasburg,

França edifici venerable, mentre el restaura, el realça i n’optimitza la funcionali­tat. Això vol dir que Garcés-De Seta-Bonet, en col·laboració amb un altre despatx barceloní, SVC, van optar per respectar totes les façanes originals, però no van dubtar a fer enderrocar una planta que s’havia afegit a l’edifici ni a reduir la superfície del pati ni a enderrocar unes historiade­s sales d’audiència. Ho van fer amb èxit, perquè prèviament van saber identifica­r les xacres del vell edifici, i les van convertir en oportunita­ts i en van treure el millor partit possible. Tot això, per a més glòria d’Europa perquè, com subratlla un dels seus usuaris, “vet aquí un edifici francès, de factura danesa, promogut per Alemanya i rehabilita­t per espanyols”.

 ??  ?? La reforma del Palau de Justícia d’Estrasburg ha optat per respectar totes les façanes originals
La reforma del Palau de Justícia d’Estrasburg ha optat per respectar totes les façanes originals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain