La Vanguardia (Català)

Tensió a Lleida per l’ordre de retorn de 44 obres a Sixena

Intercanvi d’acusacions entre polítics pel trasllat de dilluns

- JOSEP PLAYÀ MASET

Tot indica que dilluns tècnics d’Aragó acompanyat­s per la Guàrdia Civil en funcions de policia judicial aniran al Museu de Lleida per emportar-se les 44 peces que segons un jutge d’Osca s’han de tornar a Sixena. En un clima de tensió i d’acusacions mútues, ningú no és capaç de predir que passarà després de l’ultimàtum donat pel jutge. “Nosaltres estarem a les 8 del matí obrint la porta –va declarar ahir a RAC1 el director del museu, Josep Giralt–, i intentant moure les peces, embalar-les, documentar­les i traslladar-les en les millors condicions cap a Sixena”. Però al mateix temps i fins a l’últim moment pensen utilitzar tots els recursos legals per “evitar l’execució provisiona­l” de la resolució del jutge. I així ho han fet tot i que res indica que el jutge ho pugui tenir en compte.

Giralt ha criticat que el jutjat número 1 de primera instància i instrucció d’Osca hagi autoritzat la Guàrdia Civil a utilitzar la força si és necessari per entrar al museu a partir de les 12 de la nit de diumenge. El conservado­r del museu, Albert Velasco, va intervenir en la polèmica amb diversos tuits en què va qualificar d’“inaudit que un jutge autoritzi un cos policial a entrar en un museu, on hi ha milers de peces, a recollir unes peces que no saben ni on són”. I després de preguntar si “entraran sense miraments al magatzem”, recorda que “estem parlant d’obres d’art, no de pernils”. De les 44 obres objecte del litigi, només 7 estan exposades a les sales i la resta són al magatzem. I segons els tècnics del museu hi ha 12 peces que “tenen un risc molt elevat de conservaci­ó” si es traslladen, de manera que avisen que si els tècnics d’Aragó volen moure-les serà la seva responsabi­litat.

A tot això, la candidata de la CUP per Lleida, Mireia Boya, ha convidat a defensar el museu, per impedir que la Guàrdia Civil traslladi les obres de Sixena, tal com es va fer als col·legis electorals l’1-O. En resposta a si hi pot haver persones bloquejant la porta del museu, el director va explicar que ell només és responsabl­e del que passi dins del museu, però no del que passi al carrer. “Si el jutge vol convertir el lliurament de les obres en un camp de batalla és responsabi­litat seva”, ha advertit.

El president del Govern, Mariano Rajoy, que ahir va estar de míting a Lleida es va limitar a assenyalar que “és un assumpte en el qual les decisions les prenen els tribunals”. En aquesta mateixa línia de prudència s’havia expressat fins ara el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que no semblava que tingués gaire pressa pel trasllat. Per aquesta mateixa raó, i fruit de l’escalada de tensió, el president d’Aragó, Javier Lambán, ha assegurat que l’Executiu aragonès està estudiant la “possible responsabi­litat penal” del ministre per autoritzar un recurs contra la darrera ordre del jutge d’Osca, tot i que la va presentar la Generalita­t. Lambán ha qualificat de “gravíssim” el recurs presentat perquè això “obligarà” el Govern d’Aragó a anar dilluns vinent al Museu de Lleida acompanyat de la Guàrdia Civil, sense saber “el que passarà”. I ha afegit que del que passi “només hi haurà un responsabl­e, que és el Govern d’Espanya”.

Josep Giralt: “Si el jutge vol convertir el lliurament de les obres en un camp de batalla és la seva responsabi­litat”

 ?? ACN ?? El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, davant de dues peces que s’han de tornar a Sixena
ACN El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, davant de dues peces que s’han de tornar a Sixena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain