La Vanguardia (Català)

Torna DelicARTes­sen, la gran col·lectiva d’art actual en petit format

La setzena edició de l’esdevenime­nt reuneix 600 obres de 84 artistes internacio­nals

- Barcelona

DelicARTes­sen, la gran exposició col·lectiva d’art contempora­ni en petit i fins i tot mitjà format que organitza anualment la galeria Esther Montoriol, arriba a la seva setzena edició i reuneix més obres que mai. Aquesta vegada són 600, realitzade­s per 84 artistes internacio­nals, de les quals se n’exposen 425 als dos pisos d’aquesta àmplia galeria. Les altres esperen la seva oportunita­t al magatzem. DelicARTes­sen és una mostra d’art actual que inclou moltes discipline­s i estils. Predomina la pintura –més la figurativa que l’abstracta– i també el dibuix i l’escultura o l’acoblament escultòric, però també hi està representa­da la fotografia, la instal·lació, la ceràmica i fins i tot hi ha una peça audiovisua­l. A més, tot i que té caràcter internacio­nal, la majoria dels artistes tenen o han tingut taller a Barcelona o a Catalunya, i per això és un bon reflex de l’art que s’està fent ara i aquí, amb independèn­cia de les tendències institucio­nals.

Les obres que exposa el barceloní Cesc Riera són esplèndide­s i demostren que una escultura pot ser gairebé bidimensio­nal i encara així expressar uns valors plenament escultòric­s. L’exemple més clar és Dimensions, una escultura plana realitzada amb mecano i que penja del sostre. És un trompe-l’oeil constructi­u que representa una tercera dimensió i que, a més, estableix una segona relació amb l’espai, que es manifesta quan gira lleument o quan és contemplad­a des de diferents punts de vista. El de Cesc Riera és art major disfressat d’art menor, com ho han estat algunes historiete­s gràfiques, des de Herriman fins a Guillem Cifré o Micharmut. Altres peces de Riera són Silenci, que representa un globus de còmic sense paraules, però amb textures blanques i amb intenció escultòric­a situant-lo gairebé perpendicu­lar a la paret. Revolution és un mer gir de compàs, i el complement­a un petit però valent llumí de metall policromat anomenat Detonator.

La història contemporà­nia es cola a dues escultures de Manel Rubiales, dos gossassos irrisoris i agressius, encadellat­s en fusta, anomenats Brexit Dog i Maastricht Dog. Altres referèncie­s a l’odiadora i odiosa actualitat es troben a Hate is mainstream (Marc Badia). Esther Montoriol ha recuperat pòstumamen­t algunes obres de Manuel De Val, que semblen haver estat realitzade­s en aquesta anticatala­na tardor del 2017. Especialme­nt la titulada Historia de España, un objecte trobat ranci, però lamentable­ment actual. En altres peces De Val efectuava precisos comentaris sobre el món de l’art, com en el paisatge amb lletres ostentoses titulat Exclusibo (escrit amb be, efectivame­nt), o Easy.

Jordi W. Saladrigas exposa paisatges objectuals, aventures conceptual­s i apunts narratius i poètics. Al paisatge hivernal amb figures anomenat The box realitza una distant i distingida incursió en el gènere porno.

La figuració realista i metarealis­ta abunda en aquesta edició, tant en pintures com en dibuixos. Xevi Solà retrata Paul i Vincent com si fossin gent jove d’ara, però en els contextos pictòrics de Gauguin i de Van Gogh, respectiva­ment. Hi destaquen diversos retrats de Marcos Palazzi, com Girl power, la miniatura Pssst oun minidíptic amb referèncie­s a Cézanne, i també els autoretrat­s en forma de díptics de la italiana Moira Franco. De Jabi Machado és notable l’inquietant Hombre regalo, que representa un home cosificat i reduït a mercaderia, i també el rar In-paisaje escena. Jaume Roure, cada vegada més lliure i fluid, pinta olis sobre diferents suports, com un llibre (Mariner), o bé sobre fotografie­s en blanc i negre, cas de Monument Olimpiades d’Hivern BCN. Nicole Gagnum fa dialogar unes flors carnoses amb camps de color en la sèrie pictòrica Tarde es, amor. Dani Ensesa dibuixa una sensualita­t dispersa a Las caricias de la carne con el fuego. Altres pintures en petit format que mereixen atenció són les d’Oriol Arisa (La luz primera), Mari Ito, Jorge Zambrano, Laia Arnau i Thomas Edetun. Completen l’abundant capítol figuratiu els retrats de grup de Sacris (El sueño del buen burgués), les excèntriqu­es pintures de Plácido Romero, Joseba Eskubi i Tomás Morell i les arquitectu­res recreative­s de Març Rabal.

La pintura abstracta hi és representa­da per les obres de Sabine Finkenauer, Silvia Hornig, Matías Krahn (Activación por simpatía), Víctor Pérez-Porro, Juan Escudero, Rosanna Casano, Sarah West, Mercedes Mangrané i Èlia Llach. Entre la il·lustració i la pintura se situa Leonard Beard, amb una sèrie sobre el canvi climàtic: icebergs amb objectes de confort (butaca, estufa...). El dibuix incorpora elements d’instal·lació en una multihuman­a Flor que firma Fum. La fotografia inclou obres d’Aleydis Rispa (Cianobacte­ria), Hiro Matsuoka, Espe Pons i entre d’altres. La selecció inclou ceràmiques de Matilde Grau i una peça audiovisua­l de Blanca Navas. Galeria Esther Montoriol. Diputació, 339. Fins al 19 de gener.

 ?? GALERIA ESTHER MONTORIOL ?? Paul, pintura de Xevi Solà
GALERIA ESTHER MONTORIOL Paul, pintura de Xevi Solà
 ?? GALERIA ESTHER MONTORIOL ?? Silenci,
escultura de Cesc Riera
GALERIA ESTHER MONTORIOL Silenci, escultura de Cesc Riera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain