La Vanguardia (Català)

Basilea culmina la reforma bancària deu anys després de la crisi financera

L’FMI, la Comissió i el BCE celebren el nou marc i en demanen l’aplicació

- LALO AGUSTINA

ACCIÓ I REACCIÓ Després de la crisi de les hipoteques porqueria es va veure la necessitat de canviar les normes

DEU ANYS DE FEINA

L’acord final arriba molt tard, però en teoria a temps d’evitar una altra gran crisi

Deu anys, una eternitat. Dijous passat es van culminar les últimes reformes pendents de Basilea III per dotar de més fortalesa la banca i prevenir futures crisis financeres, com la patida no fa gaire temps. Ahir, tant el Fons Monetari Internacio­nal (FMI), com representa­nts de la Comissió Europea i el Banc Central Europeu (BCE) es van felicitar del colofó a la nova regulació i van apressar-ne la implementa­ció. Amb l’esperança acostumada en aquests casos.

El trajecte d’aquesta nova tacada normativa ha estat llarg i té els seus orígens el desembre del 2007, quan van sonar les primeres veus per impulsar el debat sobre una nova regulació internacio­nal. En aquell moment ja havia esclatat la crisi de les hipoteques porqueria als Estats Units però la pandèmia de la desconfian­ça en un sistema financer amb els peus de fang i el ventre inflat pels actius tòxics encara no havia causat estralls als bancs de Nova York, Londres, Amsterdam, París, Zuric ni, per descomptat, Madrid, Barcelona i totes les ciutats on hi havia caixes d’estalvis. Això arribaria poc després –a partir del setembre del 2008–, quan es va deixar caure el gegant de la banca d’inversió Lehman Brothers i els bancs centrals van haver de sortir al rescat amb bilions d’euros, dòlars, iens... Res no va poder evitar la gran recessió, encara que sí el col·lapse total o el final abrupte del capitalism­e gràcies a les respective­s màquines d’imprimir bitllets.

Aquells mateixos bancs centrals que ahir estaven tan satisfets havien fracassat estrepitos­ament en els dos primers intents d’establir una arquitectu­ra de gestió financera global empresos el 1988 i el 2004. Els acords del Comitè de Basilea –on es reunien els governador­s, a l’empara del Banc Internacio­nal de Pagaments– van fixar criteris clau com els requisits mínims de capital o la forma d’avaluar determinat­s riscos. Però els seus intents de posar ordre a la selva financera van fallar. I ho van fer amb estrèpit.

La gran banca europea i dels Estats Units, com la japonesa, la canadenca i la dels països emernancer­a gents, se n’hauria anat literalmen­t en orris sense les ingents injeccions de capital i de liquiditat dels bancs centrals del 2008 i el 2009 i els anys següents. El retret moral de l’esdevingut –simultani al patiment dels més febles i vulnerable­s, que són els que pateixen de debò les crisis– va obligar a regular per lligar curt la banca.

Basilea III pretén no repetir errors amb les entitats financeres. Segons l’FMI, “proporcion­a una seguretat més gran de que els riscos clau als quals va estar exposat el sistema bancari en la crisi fi-

estan sent abordats adequadame­nt”. El fons va animar a “actuar ràpidament per implantar aquestes reformes de manera oportuna i de manera consistent”, en línia amb les declaracio­ns del vicepresid­ent d’Estabilita­t Financera, Serveis Financers i Unió de Mercats de Capital de la UE, Valdis Dombrovski­s, que va considerar “essencial” que totes les jurisdicci­ons importants “implementi­n tots els elements d’aquest acord”. Finalment, Mario Draghi, president del BCE, va dir que les noves normes “reforçaran el marc de capital i milloraran la confiança en els sistemes bancaris”.

Basilea III ajudarà a avaluar els riscos que tenen els bancs a les seves carteres de crèdit i la capacitat d’assumir pèrdues per part de les entitats si les coses es torcen. Les reformes ratificade­s per l’òrgan de vigilància del Comitè de Basilea inclouen la revisió del mètode per al risc de crèdit, un mètode estàndard revisat per al risc operaciona­l, revisions del càlcul del coeficient de palanqueja­ment i un matalàs del coeficient de palanqueja­ment per a bancs d’importànci­a sistèmica mundial, entre altres mesures.

 ?? ALEX KRAUS / BLOOMBERG ?? Mario Draghi, president del BCE, amb William Coen i Stefan Ingves, secretari i president del Comitè de Basilea, ahir a Frankfurt
ALEX KRAUS / BLOOMBERG Mario Draghi, president del BCE, amb William Coen i Stefan Ingves, secretari i president del Comitè de Basilea, ahir a Frankfurt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain