La Vanguardia (Català)

Els carburants, un 6% més cars que l’any passat

Aquest pont hi haurà 6,7 milions de desplaçame­nts

- CONCHI LAFRAYA

Agafar el cotxe per desplaçar-se aquest pont de la Constituci­ó ha suposat pagar a les gasolinere­s de mitjana un 6% més que fa un any, malgrat que en l’última setmana els preus s’han mantingut estables.

En concret, el preu del litre de gasoil s’ha situat aquesta setmana en 1,135 euros, després d’haver caigut un 0,02% respecte a fa set dies, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. No obstant això, aquest preu és un 6% superior als 1,068 euros que va marcar el preu mitjà del gasoil fa un any per aquestes dates i es manté a prop dels màxims de l’any.

Per la seva part, el preu mitjà del litre de gasolina ha caigut (-0,016%), també per segona setmana consecutiv­a, fins a situarse en 1,237 euros. En aquest cas, aquest preu és un 4,5% més car que els 1,184 euros que costava el litre d’aquest combustibl­e en el pont de la Constituci­ó de l’any 2016.

Els conductors compten amb una aplicació al Ministeri d’Indústria en la qual es pot comprovar a quines gasolinere­s els preus dels carburants són més baixos. Normalment, pertanyen a ensenyes independen­ts o associades a supermerca­ts, com és el cas de Bon Preu o d’E. Leclerc, que utilitzen millors preus en els carburants com a reclam. I tradiciona­lment, les més barates s’ubicaven a la província d’Osca.

La direcció general de Trànsit (DGT) ha previst un total de 6,7 milions de desplaçame­nts amb motiu de les festivitat­s que hi ha hagut aquesta setmana, que són la Constituci­ó i la Inmaculada, que han permès fer un pont de fins a cinc dies per a alguns afortunats.

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit de 55 litres de gasoil suposa per al consumidor un cost de 62,42 euros, 3,6 euros més que fa un any. En el cas de la gasolina, omplir un dipòsit de 55 litres té un preu de 68,03 euros, la qual cosa representa gairebé 3 euros més que en aquestes mateixes dates ara fa un any.

Malgrat que el preu del petroli no només inclou el preu final en sortidor, ja que gairebé el 45% del que es paga en sortidor són impostos, bé és cert que els preus del cru de qualitat Brent, el de referència a Europa, s’han estabilitz­at per sobre dels 60 dòlars barril en les últimes setmanes. En concret, aquests dies el Brent cotitzava a 61,6 dòlars, mentre que el Texas americà s’intercanvi­ava a 56,19 euros.

Malgrat aquestes alces, la gasolina és més barata a Espanya que la mitjana de la Unió Europea i la zona euro, on el preu de venda al públic del litre de combustibl­e Euro-Súper 95 se situa en 1,366 euros i 1,405 euros, respectiva­ment; mentre que el litre de gasoil costa 1,248 euros de mitjana a la Unió Europea i 1,241 euros a l’eurozona.

En altres països europeus, els carburants encara suporten més càrrega impositiva que a Espanya malgrat les pujades de l’IVA, els impostos especials i els nous gravàmens al biodièsel.

Ara, toca esperar a veure en quins preus se situen els carburants per Nadal, una altra data clau en desplaçame­nts per part dels ciutadans pel territori espanyol.

Malgrat les pujades, els preus de la gasolina i el gasoil estan per sota de la mitjana europea

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Omplir un dipòsit de gasoil suposa 62,42 euros, i de gasolina, 68,03 euros
VICENÇ LLURBA Omplir un dipòsit de gasoil suposa 62,42 euros, i de gasolina, 68,03 euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain