La Vanguardia (Català)

L’economia dels EUA s’enforteix amb 228.000 nous llocs de treball

La taxa d’atur es manté en el 4,1%, la més baixa dels últims 17 anys

- FRANCESC PEIRÓN

L’economia dels Estats Units mostra signes que es troba en un moment d’expansió. Wall Street va com una bala i l’informe del mercat laboral va assenyalar ahir que al novembre es van crear 228.000 llocs de treball, per sobre del previst. La taxa d’atur es va mantenir en el 4,1%, la més baixa en 17 anys.

La rèmora continua sent més o menys la mateixa: els salaris, que continuen creixent poc. Tot i això, els cinc cèntims d’increment d’aquest mes passat, que suposen una pujada del 2,5% respecte al 2016, van convidar els analistes a un moderat optimisme.

Per descomptat, en línia amb la hipèrbole habitual, l’eufòria es va disparar en el Govern. “El novembre va ser un gran mes per als treballado­rs americans gràcies que l’audaç visió econòmica del president Trump continua donant resultats”, va assenyalar la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, en un comunicat. “Amb la reforma dels impostos movent-se ràpid, la confiança en la força de la nostra economia roman alta i les famílies al llarg del país estan recollint els beneficis”, va afegir.

El mateix barem, idèntica taxa d’atur, que el candidat Trump va ridiculitz­ar durant l’administra­ció Obama, ara s’ha convertit en una de les eines preferides per posar-se medalles. El comunicat governamen­tal remarcava l’increment de llocs de treball en el sector de la manufactur­a, al qual s’han sumat 159.000 nous llocs de treball en aquest període, capgirant “una pèrdua de més de 1.000 llocs de treball en aquest sector durant l’any anterior”.

Malgrat conrear la imatge que abans regnava el caos, una visió de llarg recorregut indica que si s’agafen els últims deu mesos d’Obama, el seu Executiu va crear 1,86 milions de llocs de treball, per 1,7 en el mandat de Trump. També és cert que la maquinària només ha entrat a ple rendiment aquest últim mes, després dels desastres meteorològ­ics que van patir diversos estats del país.

El creixement de l’ocupació es prolonga per 86 mesos consecutiu­s. L’atur es troba per sota del nivell de l’època del boom que va portar a la gran recessió després d’explotar la bombolla immobiliàr­ia.

El sector que més llocs de treball va aportar aquest novembre és el dels negocis i les grans corporacio­ns, així com la indústria sanitària i, precisamen­t, el sector de la construcci­ó. Els experts observen una economia forta en què les companyies volen treure’n profit i per això contracten.

 ?? DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG ?? Fira d’ocupació
DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG Fira d’ocupació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain