La Vanguardia (Català)

El ressorgime­nt dels licors

Sorel-Destil·leries del Maresme duplica vendes en cinc anys i arriba ja als 20 milions

- MAR GALTÉS

La ginebra va créixer durant anys a ritmes superiors al 20% i s’està estabilitz­ant: ara creixen les cremes de licors, licors com l’orujo d’herbes, i també el whisky de malta, que recupera molts consumidor­s que s’havien passat a la moda del gin. Aquesta és almenys la visió del mercat que tenen a Sorel-Destil·leries del Maresme, empresa familiar d’Arenys de Munt fabricant de licors, que pràcticame­nt ha duplicat les vendes en els últims cinc anys. El 2012 l’empresa va facturar 11,5 milions d’euros, i en aquest 2017 preveu arribar fins als 20 milions. La plantilla ha augmentat a 40 persones.

Aquest creixement és resultat d’un canvi d’estratègia: “Encara que som una destil·leria, durant molts anys vam donar prevalença a la distribuci­ó. I com a distribuïd­ors no podem competir amb les grans multinacio­nals. Però hem decidit potenciar la producció, tenim força i som àgils”, explica Jordi Boada, director d’operacions de l’empresa.

L’origen de Sorel es remunta al 1875, i des del 1947 és propietat de la família Soler. Als anys setanta es va industrial­itzar, i aprofitant el boom turístic a la costa catalana i valenciana, va tenir un gran èxit als vuitanta amb els licors de poma i préssec que ells mateixos elaboraven. A partir dels anys noranta, i ja pilotada per Marta i Antoni Soler, de la tercera generació, la firma es va diversific­ar cap a la gran distribuci­ó. Actualment, el 65% de les vendes correspone­n a marques per a tercers (de distribuci­ó i també prèmium) i el 35% és producte propi Sorel: licors tradiciona­ls i licors sense alcohol, ginebra 5th, Ratafia de l’Àvia.

El creixement de Sorel s’ha acompanyat d’una ampliació de les instal·lacions –fins als 3.000 metres quadrats en propietat, han sumat aquest any una nau de 1.200 metres quadrats de lloguer–. “Funcionàve­m a un torn, i ara durant els sis mesos forts ja tenim dos torns. Estem al 55% de la capacitat de producció, i esperem arribar al 80% el 2020”. De cara al 2018, la companyia preveu invertir 100.000 euros en la seva tercera línia embotellad­ora.

Des de fa dos anys l’empresa ha començat a exportar, on preveu fer el pròxim gran salt: el 2018 les vendes “a Llatinoamè­rica i a algun país europeu esperem que representi­n ja el 25% del negoci”.

Sorel ocupa al voltant del lloc 15 en el rànquing d’un centenar de destil·leries a Espanya, que dominen les multinacio­nals. Per diferencia­r-se, “Sorel ha aconseguit el certificat Internatio­nal Food Standard, molt pocs competidor­s el tenen i ens facilita treballar amb la gran distribuci­ó”.

“Estem centrats en la profession­alització i en el canvi de ser una empresa petita a una de mitjana”, diu Marta Soler. De cara al 2020 Sorel s’ha proposat d’assolir els 25 milions d’euros, i preveu arribar a 30 milions el 2025.

L’empresa d’Arenys de Munt, que elabora marques pròpies i de tercers, amplia la seva producció

 ?? LV ?? Marta Soler, Antoni Soler i Jordi Boada
LV Marta Soler, Antoni Soler i Jordi Boada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain