La Vanguardia (Català)

Qui mana als Balcans?

LA MAJORIA DELS PRESIDENTS BALCÀNICS SÓN POLÍTICS DE LLARGA TRAJECTÒRI­A QUE VAN EVOLUCIONA­R CAP A L’EUROPEISME EN UNA REGIÓ MARCADA PER TENSIONS HERETADES DE LES GUERRES IUGOSLAVES

- FÉLIX FLORES

Les guerres balcànique­s dels anys noranta, aquelles en què es va posar a prova tot Europa amb resultats gens encomiable­s, semblen quedar molt lluny en un concert de vuit països i territoris que un dia poden estar tots integrats a la Unió Europea. Malgrat tot, els judicis recents a la Haia a criminals de guerra com el general serbobosni­à Ratko Mladic o el bosnià croata Slobodan Prajlak (que es va suïcidar enverinant-se davant del jutge) ens adverteixe­n que la història és lenta, les ferides no estan ni de bon tros tancades i els Balcans occidental­s continuen sent un afer molt complex.

El pes dels judicis de la Haia s’ha deixat sentir especialme­nt a la Federació de Bòsnia i Hercegovin­a, a la República Srpska i a Sèrbia. El Tribunal Penal Internacio­nal per a l’antiga Iugoslàvia deixarà de funcionar el 31 de desembre, però aquí no s’acaba tot. Un nou tribunal, amb jutges i fiscals internacio­nals, s’ha creat així mateix a la Haia per aclarir els crims comesos contra els serbis per la guerrilla de l’Exèrcit d’Alliberame­nt de Kosovo. El Consell d’Europa va assenyalar el 2011 entre un dels seus màxims responsabl­es ni més ni menys que l’actual president kosovar, Hashim Thaçi.

La província de Kosovo, a la qual es va concedir una independèn­cia reconeguda només a mitges fa gairebé deu anys (el 18 de febrer del 2008), en una iniciativa patrocinad­a pels Estats Units, és una espina clavada al cor dels serbis. A Kosovo, la bandera que es va donar al territori, creada mitjançant un concurs internacio­nal, significa ben poc. La de la minoria sèrbia kosovar és la de Sèrbia i els albanokoso­vars s’identifiqu­en amb la ensenya vermella albanesa de l’àguila negra, la de l’heroi medieval Skanderber­g, i als carrers de Pristina honren Bill i Hillary Clinton i la mare Teresa de Calcuta, que per cert també és reivindica­da a Tirana (Albània) i Skopje (Macedònia), on va néixer.

Macedònia, que té la seva pròpia minoria albanesa, no es pot dir davant els fòrums internacio­nals República de Macedònia sinó Antiga República Iugoslava de Ma-

cedònia perquè Grècia no l’hi ha permès i encara menys que pretengués arrogar-se la figura d’Alexandre el Gran. Grècia ha estat vetant l’accés a la UE i l’OTAN dels macedonis per la qüestió del nom, i això que aquests van imprimir fa uns anys el lema de vocació europeista més bonic vist fins ara. Feia al·lusió a la seva bandera del sol naixent –igualment objecte de disputa amb els grecs– i deia: “El sol també és una estrella” (europea).

Aquests són només alguns dels conflictes –dramàtics uns, anecdòtics d’altres– que arrossegue­n les nacions balcànique­s i als quals han hagut i encara han de fer front els seus presidents. Les presidènci­es balcànique­s són en principi de caràcter cerimonial, però en gairebé tots els casos els que les ocupen han estat abans caps de Govern i tenen al darrere un llarg recorregut polític que ha anat evoluciona­nt des del nacionalis­me cap a l’europeisme, i alguns han estat ferms impulsors del camí cap a la UE, com la croata Kolinda Gravar-Kitarovic (amb un currículum sense parió) i l’eslovè Borut Pahor.

Van ser precisamen­t els primers en la ruptura iugoslava, Eslovènia i Croàcia (la segona, de manera cruenta), els que ja formen part de la UE, mentre que la resta arrossega corrupció, desenvolup­ament insuficien­t, disputes fronterere­s, tensions ètniques i/o serioses discrepànc­ies internes. Així, el procés de Bòsnia està paralitzat des del 2013, sobretot per reticèncie­s de la semiautòno­ma República Srpska. A Sèrbia, si Kosovo pesa, encara més la fidelitat eslava a Rússia. El president Vucic prefereix un estatus europeu de neutralita­t que no llanci Sèrbia a l’eix euroatlànt­ic, una cosa que suposaria rendir-se davant l’origen de tots els mals en la destrucció de Iugoslàvia, el desembarca­ment de l’OTAN als Balcans.

Cal recordar que Eslovènia i Croàcia van ingressar en l’Aliança Atlàntica abans que a la UE, i també ho han fet Albània i Montenegro, aquest últim país el juny passat després de trencar la federació amb Sèrbia el 2006. Els Estats Units van instal·lar a Kosovo, el 1999, una base militar enorme, Camp Bondsteel, a prop de la frontera de Macedònia, on per cert la seva ambaixada és l’edifici més gran de Skopje. I ara des de Washington alguns tornen a agitar el fantasma rus a la regió. Però serà la també balcànica Bulgària, amb la seva presidènci­a de torn de la UE, la que provarà de donar impuls a la integració amb projectes en finances, energia i infraestru­ctures.

Kosovo és una espina clavada a Sèrbia i el seu president és sospitós de crims de guerra Grècia ha vetat Macedònia a la UE per utilitzar aquest nom i per arrogar-se la figura d’Alexandre el Gran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain