La Vanguardia (Català)

Coguin l’arròs!

- CRISTINA JOLONCH

Entre un arròs pastós per excés de cocció (un fàstic) i un arròs amb el gra excessivam­ent cru (molt més enllà d’aquell puntet grenyal, que reivindica­va el xef Santi Santamaria) hi ha un bon tros. I per aquí transcorre el que abans anomenàvem un arròs al punt, una cosa que últimament costa de trobar als restaurant­s, i molt especialme­nt als restaurant­s d’alt nivell, on sembla que prefereixe­n quedar-se curts que se’ls passi el gra i per això es limiten tant en l’elecció de varietats (només seleccione­n les que pensen que aguantaran més temps abans d’arribar al client) com en el temps de bull.

És qüestió de gustos? Caldria adaptar-se a la preferènci­a del comensal, com en el cas de la carn a la graella, per saber si la prefereix crua, gairebé crua, al punt –quin punt, caldria aclarir–, força feta, molt feta o com una sola de sabata? Els asseguro que la persona que és a la taula agrairà que qui cuina n’estigui pendent i sigui qui decideixi quan l’elaboració està a punt. O no és la seva feina?

És clar que haver escurçat les coccions de molts aliments ha estat un dels grans avenços a la cuina de les últimes dècades (que no ens portin algunes verdures, la pasta o un plat de peix com ens els menjàvem de petits); però entre la tendència al cru, al massa poc cuit i, a l’altre extrem, la moda de les llargues coccions fetes a baixa temperatur­a, sembla que en algunes cases han oblidat que hi ha ingredient­s, com ara l’arròs, que necessiten un control de les proporcion­s, la intensitat del foc i el temps. I no ens confonguem: el gra ens ha d’arribar al seu punt. Que no ens acabin encolomant com a tendència una cosa que en realitat és un error de cuina. Reclamem: coguin l’arròs!

 ?? ROSER VILALLONGA ?? A molts restaurant­s serveixen el gra sense acabar de coure
ROSER VILALLONGA A molts restaurant­s serveixen el gra sense acabar de coure
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain