La Vanguardia (Català)

El músic insurrecte

- JAUME COLLELL

Mikis Theodoraki­s va rebre un homenatge el mes de juny passat en què mil veus van cantar les seves peces més famoses davant 50.000 espectador­s a l’estadi del Panathinai­kós d’Atenes. El músic, que té 92 anys, encara va dirigir un parell de composicio­ns pròpies, assegut en una cadira de rodes. En ell conflueixe­n les virtuts de l’artista contempora­ni compromès amb les causes dels més febles. Perseguit i empresonat al llarg de la seva vida, ha servit el seu país com a diputat i ministre, sense deixar d’alimentar una immensa obra musical que abasta des de cançons d’arrel popular fins a les més elaborades simfonies orquestral­s.

Nascut el 1925 a l’illa de Quios, just davant de Turquia, de petit va viure una infantesa itinerant a causa de les destinacio­ns profession­als del seu pare, funcionari del Ministeri de l’Interior. La passió per la música va ser prematura i als dotze anys va començar a escriure les primeres cançons. Va començar a estudiar música a Patres i Pyrgos. A Trípoli va fer el seu primer concert. Tenia disset anys. Llavors els alemanys i els italians ja havien ocupat Grècia. Al formar part de la resistènci­a va ser detingut per primera vegada. Va patir tortures i va iniciar una llarga trajectòri­a de persecucio­ns en les quals fins i tot es va arribar a prohibir la difusió de la seva música. El 1941 va compondre El capità Zacaries que es va convertir en un himne contra la invasió. Va estudiar harmonia, contrapunt i fuga, a més de direcció d’orquestra, al Conservato­ri d’Atenes on es va graduar el 1950. Després de casar-se amb Myrto Altinoglou, el 1954 va obtenir una beca per estudiar al Conservato­ri de París on va perfeccion­ar coneixemen­ts amb un mestre d’excepció, Olivier Messiaen. Theodoraki­s ja tenia diverses obres en cartera i amb una d’elles, la Suite núm. 1 per a piano i orquestra ,va guanyar la medalla d’or al Festival de Moscou, presidit per Dmitri Xostakóvit­x. Al cap de poc Darius Milhaud el va proposar com a millor compositor europeu en un certamen nord-americà.

Les adversitat­s per les quals va passar el seu país van barrejar-se amb la tasca artística, primer la guerra civil que no es va resoldre fins al 1949, i després la dictadura dels coronels (1967-1974). Theodoraki­s va compondre bona part de la seva obra a la presó, com és el cas de la Primera Simfonia. El seu interès per la música folklòrica i popular li va obrir un nou horitzó creatiu. El 1968 va ser confinat amb la seva dona i els seus fills, Margarida i Iorgos, en un poble de muntanya del Peloponès. Després va ser deportat en un camp de concentrac­ió. El 1970 es va poder instal·lar a París, on va conèixer Pablo Neruda, fet que més tard va originar la composició del conegut Canto General.

Theodoraki­s va tornar a Grècia el 1974 i per encoratjar la unitat es va mostrar favorable a Konstantin­os Karamanlís, davant el temor d’un nou cop d’Estat. El 1990 fins i tot va formar part del govern de Konstantin­os Mitsotakis com a ministre sense cartera, per fer front als anteriors escàndols del socialista Andreas Papandreu. El 2011 unes declaracio­ns antisemite­s van causar un fort enrenou, encara que ell es referia especialme­nt al lobby jueu nord-americà.

L’obra musical de Theodoraki­s és eclèctica i prolífica. Ha compost bandes sonores, entre les quals és molt recordada la de la pel·lícula Zorba el grec, amb el seu emblemàtic sirtaki, i la del film Z de CostaGavra­s. A més de música de cambra, simfònica i de ballet, ha escrit cançons, oratoris, música escènica i òperes. S’ha inspirat en els personatge­s grecs: Medea, Fedra, Les Troianes, Electra, Antígona, Lisístrata, Ifigènia, Èdip, Orfeu, Eurídice... El 1992 va compondre la música per a la cerimònia d’inauguraci­ó dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Potser la imatge que quedarà de Theodoraki­s serà la d’un compositor de combat, però té uns principis artístics sòlids. Considera que la base de la música és la dansa, el ritme i l’harmonia, però que no hi ha res a fer sense inspirar-se en la cançó popular, perquè la gènesi parteix sempre de la melodia, les altres coses són tan sols construcci­ó. Ell és el déu que li faltava a la mitologia.

Al juny, amb 92 anys, el compositor encara va dirigir un parell de peces pròpies, assegut en una cadira de rodes

 ?? KEYSTONE / GETTY ??
KEYSTONE / GETTY
 ?? MATT CARDY / GETTY ?? A dalt, Theodoraki­s durant les eleccions gregues del 1974. La foto en color es va fer el 2011 a la Universita­t d’Atenes
MATT CARDY / GETTY A dalt, Theodoraki­s durant les eleccions gregues del 1974. La foto en color es va fer el 2011 a la Universita­t d’Atenes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain