La Vanguardia (Català)

Auge turístic del paisatge de la Guerra Civil

Més de 10.000 persones visiten cada any la Terra Alta per descobrir en el seu paisatge la petjada del final de la guerra

- SARA SANS

Estiu del 1998. Terra Alta. L’arribada d’autocars és gairebé diària. Que si un grup de francesos, un altre d’alemanys, després un grup austríac, més francesos... Es complien seixanta anys de la batalla de l’Ebre; la més dura, sagnant i decisiva de tota la Guerra Civil. I els qui tornaven als escenaris de la contesa eren brigadiste­s i els seus descendent­s. Allò va marcar un punt d’inflexió i es va començar a treballar en el que quatre anys després seria el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe). El primer dels cinc centres d’interpreta­ció es va inaugurar el 2005. La Terra Alta disposa d’altres exposicion­s i vint escenaris senyalitza­ts. Ara el relat del que va ser i va significar la batalla de l’Ebre atreu cada any més de 10.000 visitants en una comarca on amb prou feines hi viuen 12.000 persones. La memòria s’ha convertit en un generador d’activitat econòmica.

“La Terra Alta ha estat pionera, té la xarxa més gran d’espais senyalitza­ts de la Guerra Civil i en un paisatge bastant inalterat; té molta força explicar què va passar en un terreny que és pràcticame­nt igual, sense polígons ni urbanitzac­ions...”, destaca Andreu Caralt. Aquest periodista, escriptor i des del 2011 també director del digital www.diaridegue­rra.com, va crear juntament amb Maite Hernández, antropòlog­a i màster en globalitza­ció, desenvolup­ament i cooperació, l’empresa Terra Enllà. S’han especialit­zat com a guies oferint rutes i experiènci­es que combinen història i enoturisme, senderisme amb gastronomi­a inspirada en la batalla, o recorregut­s en caiac per l’Ebre per explicar els punts per on els soldats van creuar el riu.

Les seves propostes van atreure el 2016 1.500 visitants i aquest any tancaran a l’alça. Terra Enllà és una de les empreses que ha sorgit arran de la posada en marxa de tota aquesta infraestru­ctura cultural al voltant de la memòria històrica. “No tractem la batalla com un fet aïllat, sinó que també expliquem com va afectar el territori i la seva gent i això ens permet sumar més actius”, afegeix Maite Hernández. Terra Enllà col·labora amb altres empreses locals com el Celler Frisach, ubicat a Corbera d’Ebre –el seu Poble Vell bombardeja­t i abandonat simbolitza l’horror de la guerra–, els vins ecològics de la qual es degusten al mirador de les trinxeres de la cota 402, o el Celler Cal Menescal, el Celler Vins del Tros o el restaurant Miravall de Batea, entre d’altres.

A més del catàleg d’excursions, Terra Enllà també les fa a mida, escriuen històries de vida, fan investigac­ió –Caralt acaba de publicar un llibre sobre la història de la lleva

del biberó-41– i organitzen viatges guiats de memòria (en alguns casos contractat­s per operadors tu-

rístics) per Catalunya, Aragó i també a diversos països europeus.

“Aquest patrimoni és extraordin­ari, genera moviment econòmic i turisme i encara té un recorregut molt gran”, manté l’historiado­r Josep Maria Solé i Sabaté, el primer director científic i actualment assessor del Comebe. Solé i Sabaté afegeix que “la gent de la Terra Alta han estat els primers a preservar sense destruir i el Comebe ha pogut arribar a acords amb totes les institucio­ns”.

En un territori profundame­nt marcat i devastat per aquesta batalla –durant 115 dies es van enfrontar les millors unitats militars de l’exèrcit popular de la república i l’exèrcit franquista, enviat a l’Ebre per repel·lir l’ofensiva republican­a– es van projectar cinc centres d’interpreta­ció. “En funció del que es conservava i de la documentac­ió disponible, vam construir un relat per posar en relleu el patrimoni i intentar generar activitat”, explica David Tormo, gerent del Comebe.

El relat havia de ser complement­ari a l’oferta que llavors ja existia, com el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (CEBE), impulsat per un grup d’estudiosos i col·leccionist­es de Gandesa interessat­s per la història i la recuperaci­ó i conservaci­ó de material documental, bèl·lic i cultural d’entre el 25 de juliol i el 15 de novembre del 1938. Aquest museu, que ha acumulat un fons de més de 1.500 peces, va obrir el juliol del 1998 en un edifici que simbolitza també el pes del passat recent: construït el 1927 per allotjar les escoles de Gandesa, es va convertir en hospital de sang republicà, més tard en hospital franquista i després va acollir de nou l’escola.

El Comebe va optar per un model descentral­itzat per tota la comarca i va ubicar a Corbera d’Ebre el museu central: 115 dies, on es recull la memòria de l’enfrontame­nt, des de la preparació de l’ofensiva republican­a, el combat i la derrota, per reflexiona­r sobre la reconcilia­ció amb el passat. Els altres quatre centres s’ubiquen a Vilalba dels Arcs (Soldats a les trinxeres), a Batea (Hospitals de sang), a Pinell de Brai (Veus del front, sobre la premsa i la propaganda) i a la Fatarella

(Internacio­nals a l’Ebre, que aborda la ràpida internacio­nalització de la batalla, el pacte de Munic i el desenllaç del conflicte.

A aquests centres s’hi han d’afegir els vint espais històrics senyalitza­ts: des del Memorial de les Camposines (a la Fatarella), concebut com un monument i homenatge a tots els que van participar en la batalla i que acull l’ossera on es dipositen les restes dels soldats que encara avui en dia apareixen al territori; la cota 705 de la serra de Pàndols, coneguda com la Punta Alta, des d’on es dominen els escenaris dels combats; el Coll del Moro (lloc de comandamen­t del general Franco) o Quatre Camins (on s’ubica el monòlit del Terç de Montserrat).

Integrat per la Generalita­t i quinze municipis de la Terra Alta i també de la Ribera d’Ebre, el Comebe disposa d’un pressupost ordinari de 360.000 euros (300.000 els aporta la mateixa Generalita­t) per gestionar els cinc centres (tret del de Corbera, la resta obren els caps de setmana per torns), mantenir els vint espais històrics senyalitza­ts, impulsar noves iniciative­s i donar cobertura a altres serveis, com la demanda constant d’informació per part d’estudiants i investigad­ors, o donar suport a les excavacion­s que des de diferents universita­ts i centres d’investigac­ió s’impulsen cada any, especialme­nt durant els mesos d’estiu i que han permès avenços significat­ius en el terreny històric i científic.

Als vint escenaris senyalitza­ts aviat se n’incorporar­an dos més (els refugis antiaeris de Flix i un mirador a Bot des d’on s’albiren els escenaris de la rereguarda franquista). També d’aquí a unes setmanes es posarà en marxa el primer itinerari circular senyalitza­t per a senderiste­s. “Des del principi hem intentat crear sinergies amb el territori”, diu Tormo. En aquest cas, s’està ultimant la senyalitza­ció de dotze quilòmetre­s que discorren per escenaris significat­ius de la batalla (com refugis o restes de trinxeres) i que l’Associació Esportiva Cota 705 havia recuperat per la seva Cursa dels Biberons.

“Els espais de la memòria de la batalla de l’Ebre són un recurs més que en molts casos complement­en altres activitats de les estades turístique­s al territori”, manté Albert Folch, responsabl­e del Patronat de Turisme de las Terres de l’Ebre de la Diputació. La Via Verda, en marxa des del 2000, continua sent l’aposta principal, i també ajuda a fomentar el turisme cultural. Segons les dades del Consell Comarcal, la Terra Alta tenia una trentena d’establimen­ts d’allotjamen­t i restauraci­ó als anys noranta i actualment n’hi ha més de 130.

Les activitats puntuals que s’organitzen al voltant de la memòria històrica també contribuei­xen a animar les xifres. L’Associació Lo Riu, per exemple, que té a la Fatarella una exposició interpreta­tiva del final de la batalla organitza pràcticame­nt cada cap de setmana visites guiades i recorregut­s a les fortificac­ions, moltes ubicades en terrenys privats i també jornades de reconstruc­ció històrica com la d’aquest estiu sobre l’entrada de les tropes a la Fatarella. “Fem cada vegada més activitats perquè veiem que hi ha interès, tant de bo això arribi a ser com Normandia...”, apunta el president d’aquesta entitat, Àlex Sambró.

NOVES EMPRESES

Terra Enllà ofereix rutes guiades que combinen història amb degustació de vi

EN CREIXEMENT

Als cinc centres d’interpreta­ció i espais senyalitza­ts s’hi afegirà una ruta senderista

 ??  ??
 ??  ?? El Poble Vell de Corbera d’Ebre, declarat el 1992 lloc històric protegit per la Generalita­t, simbolitza l’horror que va viure el territori
El Poble Vell de Corbera d’Ebre, declarat el 1992 lloc històric protegit per la Generalita­t, simbolitza l’horror que va viure el territori
 ?? RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ ?? Cota 666, posició republican­a a la batalla de l’Ebre, a la serra de Pàndols
RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ Cota 666, posició republican­a a la batalla de l’Ebre, a la serra de Pàndols
 ?? RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ ?? Restes de projectils a la vall Closa, a la serra de Pàndols
RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ Restes de projectils a la vall Closa, a la serra de Pàndols
 ??  ??
 ?? RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ ??
RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ
 ?? RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ ?? El refugi antiaeri de Flix, a la Ribera d’Ebre
RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ El refugi antiaeri de Flix, a la Ribera d’Ebre
 ?? RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ ?? Un dels observator­is des d’on l’exèrcit republicà vigilava el terreny
RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ Un dels observator­is des d’on l’exèrcit republicà vigilava el terreny
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain