La Vanguardia (Català)

L’Iraq declara la victòria sobre l’EI

Els gihadistes ja no controlen cap territori al país

- Redacció i agències BAGDAD

El primer ministre de l’Iraq, Haider Al-Abadi, va anunciar ahir el complet alliberame­nt territoria­l del país de les forces de l’Estat Islàmic (EI), després que l’exèrcit iraquià, amb l’ajut de les milícies xiïtes de Mobilitzac­ió Popular, hagin pres el control de tota la frontera amb la veïna Síria. “Anuncio el final de la guerra contra Daeix (l’acrònim de l’EI en àrab)”, va dir Al-Abadi en una conferènci­a davant el sindicat de periodiste­s a Bagdad, i va afegir que “la nostra lluita és contra un enemic que volia eliminar la nostra civilitzac­ió, però l’hem vençut amb la nostra unitat i determinac­ió. Els hem vençut en poc temps”.

En efecte, contra pronòstic i amb l’ajuda d’una coalició internacio­nal encapçalad­a pels Estats Units, el pretès califat de l’Estat Islàmic ha durat menys del que vaticinave­n alguns analistes des que el va proclamar Abu Bakr al-Bagdadi el juliol del 2014 a Mossul, la segona ciutat de l’Iraq, que va quedar alliberada dels gihadistes just tres anys després.

Coincidint amb l’anunci de Haider Al-Abadi, el cap del comandamen­t conjunt, el tinent general Abdul Amir Raixid Iarala comunicava el final de les operacions militars per assegurar la frontera amb Síria en una extensió de 435 quilòmetre­s.

L’última fase d’aquesta operació de neteja s’ha desenvolup­at a la plana desèrtica d’Al-Jazira, entre la província occidental d’Anbar i la de Nínive, al nord, amb ajuda de suport aeri. Les divisions setena, vuitena i novena van prendre les últimes jornades i fins divendres una desena de pobles en aquest sector. En total s’han recuperat noranta localitats i més de 16.000 quilòmetre­s quadrats.

Després de la reconquest­a de Mossul, les forces iraquianes van recuperar a l’agost Tal Afar; a l’octubre, Hawiya; al novembre Al-Qaim i el 3 de novembre, Rawa, l’últim enclavamen­t de l’EI a la frontera de la província d’Anbar amb Síria. L’ofensiva per erradicar els reductes gihadistes al desert va començar el 23 de novembre i tot i que es dona per conclosa amb èxit encara queda una última intervenci­ó, segons assenyala l’agència France Presse.

Es tracta de la vall de Wadi Huran, també a la província d’Anbar i que s’estén cap a la frontera des del límit amb l’Aràbia Saudita cap a l’Eufrates. Territori molt accidentat, es creu que el que queda de l’Estat Islàmic hauria ocultat armes allà.

No és cap secret que, malgrat la victòria territoria­l sobre l’Estat Islàmic, els superviven­ts de l’organitzac­ió gihadista provaran de continuar actuant amb tàctiques terroriste­s. Ahir mateix, les milícies xiïtes van donar mort a deu terroriste­s suïcides que s’amagaven en un túnel als suburbis de la ciutat de Kirkuk. Segons el reconegut analista iraquià Hixam al-Haiximi, “si bé l’EI ja no controla ni un centímetre quadrat del territori, encara té amagatalls i dipòsits d’armes” al país.

Mentrestan­t, a Síria es creu que l’Estat Islàmic està en poder de només un 8% de la província fronterera de Deir ez-Zor, després que fos escombrat de la seva capital i, el 19 de novembre, del pas d’Albu Kamal amb l’Iraq, el seu últim enclavamen­t. Encara té alguna presència, tot i això, a les províncies de Hama i Homs i al camp de refugiats palestins de Iarmuk, a Damasc.

L’operació neteja al desert allibera més de 16.000 quilòmetre­s quadrats i la frontera amb Síria

 ??  ??
 ?? HANDOUT / AFP ?? Haider al-Abadi anunciant la victòria sobre l’EI
HANDOUT / AFP Haider al-Abadi anunciant la victòria sobre l’EI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain