La Vanguardia (Català)

La majoria sobiranist­a s’allunya i tres llistes pugnen pel triomf

L’independen­tisme es queda a un o dos escons de la majoria absoluta La llista de Puigdemont s’acosta a ERC i ja només els separen tres punts Esquerra, Ciutadans i Junts per Catalunya es disputen la victòria Cs lidera en vots i els comuns conserven el pa

- Barcelona

PUGNA PER SER PRIMERA FORÇA Cs sumaria 31 escons amb el 23% del vot; ERC, 31 o 32, amb el 21%, i JxCat, 30, amb el 18%

BLOCS SENSE MAJORIA

Cs, PSC i PP reunirien 61 escons, i ni tan sols un tripartit d’esquerres i la CUP arribarien als 68

Les expectativ­es de participac­ió podrien oferir una fotografia electoral inèdita de Catalunya el proper 21 de desembre. Per primera vegada des del 1984, els partits nacionalis­tes (ara sobiranist­es) corren el risc de sumar menys de la meitat dels escons del Parlament. L’últim sondeig de GAD3 per a La

Vanguardia, dut a terme entre els dies 4 i 7 de desembre, ofereix tres conclusion­s rellevants. La primera, una participac­ió rècord, que podria arribar al 82% de l’electorat; la segona, la probable pèrdua de la majoria absoluta del sobiranism­e (amb una forquilla d’escons entre 66 i 67, un o dos per sota dels 68), i la tercera, una atapeïda pugna per la primera plaça entre Ciutadans, Esquerra i un emergent Junts per Catalunya.

Vist en detall, el retrocés del sobiranism­e s’explica, sobretot, per la caiguda de la CUP, que perdria la meitat dels seus 10 escons actuals, mentre que els antics socis de Junts pel Sí (ERC i la reformulad­a llista del PDECat, amb Puigdemont al capdavant) es limitarien a reeditar el vot del 2015: un 39,6% i 62 escons, aleshores, i un 39,7% i 61 o 62 diputats, avui. En conjunt, el vot sobiranist­a aconseguir­ia menys del 45% de les paperetes: tres punts per sota que fa dos anys.

El gruix de les pèrdues de la CUP se n’anirien a Esquerra, mentre que els anticapita­listes retindrien poc més de la meitat dels votants de fa dos anys. Tot i això, el més significat­iu dins del bloc sobiranist­a és l’ascensió de JxCat, que duplica el percentatg­e i el còmput d’escons que el PDECat obtenia ara fa tot just un mes. La virtual fugida cap endavant de Carles Puigdemont i l’amalgama de símbols i emocions que ha associat a la seva figura li ha permès atrapar pràcticame­nt ERC (la distància és de tot just tres punts), el candidat de la qual, encara a la presó, és el líder més ben valorat, si bé no és el presidenci­able preferit.

L’altra dada transcende­ntal, més enllà d’una correlació entre els dos blocs que manté els comuns com a eventuals àrbitres del futur Parlament, és l’expectativ­a que Ciutadans es converteix­i en la primera força; si no en escons, sí en vots. Segons el sondeig de GAD3, el grup capdavante­r el compon un trio bigarrat en què destaca Cs, amb més del 23% dels vots i fins a 31 escons, seguit d’ERC (21,5% i fins a 32 diputats) i, a curta distància, JxCat, amb més del 18% dels sufragis i 30 escons. Un petit reequilibr­i entre les dues formacions sobiranist­es podria situar Cs com a primera força al Parlament, tot i que també hi ha la possibilit­at que la lluita entre ERC i JxCat registri una decantació més accentuada. En aquest sentit, el temps que queda de campanya podria portar els votants sobiranist­es indecisos a inclinar-se per la candidatur­a de Puigdemont, fins al punt de convertir-la en la més votada, encara que les opcions d’Esquerra se sostenen a partir d’uns transvasam­ents (des de la CUP o els comuns) que amb prou

feines hi ha en el cas del PDECat.

L’escenari electoral registrari­a, tanmateix, altres canvis amb relació al desenllaç del 2015. Així, la quarta posició l’ocuparia un reforçat PSC (que guanyaria quatre punts i fins a 6 escons), malgrat que les seves opcions de millorar aquest pronòstic s’enfronten a la inèdita fortalesa de Cs. De fet, la candidatur­a d’Arrimadas continua captant antics votants socialiste­s, si bé el seu principal calador es troba al PP. Un 45% dels votants populars a les autonòmiqu­es del 2015 ara donarà suport a Cs. Aquest transvasam­ent deixaria els populars amb fins a tres diputats menys.

Un retrocés similar patiria la candidatur­a de CatComú, que retindria 8 dels 11 escons que va obtenir el 2015. Aquesta xifra atorgaria als comuns una incòmoda clau dins la Cambra, ja que només podria decantar dues majories: amb l’independen­tisme, si aquest espai suma menys de 68 escons, o amb el constituci­onalisme, que podria reunir fins a 61 diputats. Un improbable tripartit d’esquerres (amb ERC i PSC), en canvi, no sumaria més de 62 diputats (i només 67 amb la CUP). Territoria­lment, Ciutadans s’imposaria a les províncies de Bar- celona i de Tarragona, mentre que ERC i JxCat lluiten per la primera plaça a Girona i a Lleida.

Finalment, la valoració dels líders polítics completa la radiografi­a electoral, ja que reflecteix, d’alguna manera, les pulsions dels diversos grups de votants. Així, el dirigent polític més ben valorat (tot i que per sota de l’aprovat) és Oriol Junqueras, que supera Puigdemont per tres dècimes gràcies a la seva millor nota entre els votants de la CUP i dels comuns. Després d’ells, Domènech s’imposa per la mínima a Iceta gràcies a la seva molt superior valoració entre els votants sobiranist­es. I, finalment, la puntuació d’Arrimadas destaca per dues raons: és similar entre els seus votants (7,7) a la que obtenen Junqueras (7,9) i Puigdemont (7,8) entre els seus i, a més, el 6,8 que obté entre els electors del PP supera el 5,8 que aquests atorguen al seu propi candidat, Xavier García Albiol.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain