La Vanguardia (Català)

Sobreexcit­ació

Puigdemont construeix un relat sentimenta­l, el de David contra Goliat, el del poble que restitueix el seu líder en el càrrec que li va ser arrabassat. I no està disposat a donar suport a un president d’ERC tan fàcilment.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Carles Puigdemont construeix un relat sentimenta­l, el de David contra Goliat, el del poble que restitueix el seu líder polític en el càrrec que li va ser arrabassat a l’octubre.

Dos factors van portar el Parlament a aprovar una declaració unilateral d’independèn­cia. El primer és l’íntim convencime­nt de Carles Puigdemont ,pera qui la secessió no forma part només del seu ADN polític, sinó també personal. Trair-se a si mateix i a ulls de la resta és doblement difícil. El segon és l’agra disputa per l’hegemonia de l’independen­tisme entre Esquerra i els hereus de Convergènc­ia. Cap dels dos no podia quedar per darrere de l’altre en convicció i gosadia. Les dues circumstàn­cies van desembocar en la DUI. Aquestes eleccions, convocades gairebé sense temps per digerir tot el que ha passat, se celebraran marcades també per aquelles dues premisses: el caràcter imprevisib­le del president destituït i la lluita intestina entre els dos grans partits que defensen la secessió.

L’independen­tisme es presenta a aquestes eleccions en estat de xoc després de l’abrupta proclamaci­ó de la república sense continuïta­t i de l’entrada a presó dels seus dirigents. Vivim cada elecció quotidiana sotmesos a un bombardeig d’estímuls sentimenta­ls, la política s’ha convertit en terreny adobat per a l’apologia i la hipèrbole i una societat políticame­nt estressada com la catalana és molt sensible als missatges d’alt contingut emocional. Puigdemont ho intueix i per això ha construït un relat de resistènci­a. S’erigeix en el David que combat Goliat, amb el qual es poden identifica­r molts electors més enllà d’unes sigles o d’unes altres. Amb unes credencial­s independen­tistes tan o més lluïdes que les d’Oriol Junqueras, Puigdemont reclama suport als votants per donar una lliçó a Mariano Rajoy tornant a col·locar el president destituït al càrrec que legítimame­nt li correspon a través de les urnes. I aquest discurs l’està ajudant a retallar distàncies amb Esquerra.

Per això, els republican­s ja han advertit que pot ser el president legítim, però no el president executiu, és a dir, el que mani de debò, ja que no podrà anar ni a la seva investidur­a. Aquest detall no intimida Puigdemont, que ha assegurat que tornarà a Catalunya si aconseguei­x la presidènci­a, per la qual cosa exigirà als republican­s el seu vot en cas que l’independen­tisme sumi majoria absoluta. I això és tant com dir que l’expresiden­t no està disposat a donar el seu suport a Junqueras o a Marta Rovira en cas que ERC guanyi els comicis. Fins i tot ha manifestat al seu entorn la seva disposició a provocar noves eleccions si els republican­s el menystenen. Sap que en el moment que hi hagi un nou president de la Generalita­t, el potencial polític del seu exili a Brussel·les s’anirà apagant.

Puigdemont llança en aquesta campanya un missatge que no està tot perdut. Però, una vegada més, no hi ha pla més enllà del dia històric, en aquest cas el 21-D. El programa de la seva candidatur­a, Junts per Catalunya, no pot ser més eteri. Assegura que aquestes no són unes eleccions per elegir un president perquè ja n’hi ha un, sinó per “restaurar la democràcia”. I per construir la república, sense explicar com. Assegura que es revocaran les causes pendents com si això depengués del Parlament o del Govern, i conclou: “Només des d’aquestes premisses es pot obrir un diàleg amb el Govern espanyol”. Aquesta és tota la seva proposta.

El programa d’ERC és una mica més prolix, però també ambigu. Planteja un diàleg “amb l’Estat espanyol i les institucio­ns europees per fer realitat la república catalana”. I com que implícitam­ent s’entén que aquesta via no tindrà gaire èxit, mentrestan­t s’anirà avançant “cap a una sobirania financera cultural social judicial...” que seria com continuar construint les estructure­s d’estat. I es buscarà el suport dels comuns i altres moviments socials per aconseguir un referèndum d’autodeterm­inació. La contradicc­ió és evident: si cal aconseguir un referèndum és que no va ser vàlid l’1-O... i què passa amb la república proclamada en funció d’aquell resultat?

Els dos partits s’obliden que el dia 7 de setembre, en una tempestuos­a sessió parlamentà­ria, van aprovar la llei de transitori­etat jurídica que, en teoria, s’hauria d’aplicar després de proclamar la independèn­cia, segons el seu full de ruta. Aquella norma havia de guiar els primers passos de la república i en ella es preveia que ja es podria sol·licitar la nacionalit­at catalana, que es negociaria el deute amb Espanya, que se subrogarie­n els funcionari­s estatals o s’anul·larien els processos penals a polítics sobiranist­es.

Els dos partits assumeixen, així, de manera implícita un nou escenari, però amb extrema timidesa perquè necessiten conrear l’esperança entre els seus votants i, a més, competeixe­n entre ells. En espera del desenllaç de la batalla per l’hegemonia independen­tista, els últims compassos del procés hauran abonat el terreny per convertir Ciutadans en una força amb aspiracion­s d’assolir la presidènci­a. Fa cinc anys era un partit de nou diputats, la sisena formació del Parlament. Segons els sondejos, ara pugna per ser la força més votada. És l’altra cara de la sobreexcit­ació emocional en què votarà Catalunya.

El programa de JxCat no pot ser més eteri: es parlarà amb l’Estat només si abans es “restaura la democràcia” Fa només cinc anys, Ciutadans va aconseguir nou diputats; ara aspira a ser la força més votada

 ?? PUBERNAT VILARÓ / ACN ?? Puigdemont intervenin­t des de Brussel·les per videoconfe­rència en un acte ahir a Igualada
PUBERNAT VILARÓ / ACN Puigdemont intervenin­t des de Brussel·les per videoconfe­rència en un acte ahir a Igualada
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain