La Vanguardia (Català)

Pluja de milions per construir ferrocarri­ls, autopistes i canals

- I. AMBRÓS Madrid

La Xina ha obnubilat els governs dels països d’Europa central i oriental en els últims anys amb una pluja de milions. Una iniciativa en què, tot i negar-ho, competeix directamen­t amb les facilitats financeres que ofereixen tant la UE com el Banc Europeu per a la Reconstruc­ció i el Desenvolup­ament (BERD), una institució fundada el 1990 per afavorir el desenvolup­ament i la iniciativa als països excomunist­es d’Europa oriental.

Es tracta d’uns acords bilaterals per al finançamen­t de projectes, a través dels quals Pequín va teixint una xarxa d’aliances sòlida en aquesta part del continent europeu.

Amb Sèrbia té una associació estratègic­a integral, que implica ajuts importants per modernitza­r el país. A més de posar sobre la taula uns 3.000 milions d’euros per crear una línia de tren d’alta velocitat que connecti Belgrad amb Budapest, també preveu construir una planta hidroelèct­rica, el cost de la qual superarà els 600 milions d’euros, entre altres iniciative­s.

Amb Hongria, un dels principals socis regionals i defensor dels seus interessos a Brussel·les, la Xina s’ha compromès a finançar la connexió ferroviàri­a d’alta velocitat entre Budapest i Belgrad, a més d’altres acords de cooperació.

Amb les autoritats de Bòsnia Hercegovin­a, els dirigents xinesos van impulsar el 2014 el finançamen­t, a través de l’Exim Bank (un dels tres bancs xinesos especialit­zats a donar suport a l’exportació de producció i serveis del gegant asiàtic), de la construcci­ó d’una autopista entre la ciutat de Banja Luka i la localitat croata de Mliniste. Una obra que ascendirà a un total de 1.200 milions d’euros.

El 2015, la Xina i Montenegro van firmar un acord perquè l’Exim Bank financi amb prop de 700 milions d’euros la construcci­ó d’una autopista que uneixi la ciutat costanera de Bar amb Sèrbia. Un compromís que llavors va suscitar les crítiques del Fons Monetari Internacio­nal, que va advertir que l’esmentat projecte, basat en préstecs, amenaçava l’estabilita­t fiscal del petit país balcànic.

A més, el passat 2016, la Xina i la República Txeca van assolir un compromís per fer realitat el projecte del president txec, Milos Zeman, d’unir mitjançant canals els rius Danubi, Oder i Elba per crear una nova ruta fluvial a Europa central. Una iniciativa que es calcula que pot arribar a costar més de 850 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain