La Vanguardia (Català)

Pequín ocupa el buit deixat per la UE

- Rafael Poch

L’última setmana de novembre va tenir lloc a Budapest una cimera Xina - Europa de l’Est que gairebé no va tenir ressò. No era la primera, sinó la sisena, però ha estat la més important fins ara: hi van participar setze països, els onze membres europeus orientals de la UE i cinc països dels Balcans. La Xina hi va anunciar una inversió de 3.000 milions de dòlars en infraestru­ctures, inclosa la construcci­ó d’un enllaç ferroviari d’alta velocitat entre Belgrad i Budapest.

En el context de paràlisi que viu la Unió Europea, una aturada que ve de lluny i que ara es veu accentuada per la crisi política a Alemanya, la idea que la vida no admet el buit i que d’altres ocupen els espais abandonats explica el nerviosism­e palpable a Brussel·les i Berlín.

La UE ni tan sols va enviar representa­nts a l’esdevenime­nt, “observat amb un recel enorme a Brussel·les i a les capitals de molts estats membres”, en paraules d’un diplomàtic europeu.

“Les inversions xineses a Europa Oriental incremente­n les fractures a la UE”, diu el president de la comissió de comerç del Parlament Europeu, Bernd Lange, un alemany de l’SPD, segons el qual “amb el suport als països de l’Est, la Xina està comprant influència en la política europea”.

Responent a aquest nerviosism­e, el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha dit: “Veiem la iniciativa del president xinès del cinturó i la ruta de la seda com una nova forma de globalitza­ció que no divideix el món en professors i alumnes, i es basa en el respecte mutu”. Mentre Brussel·les i Berlín escanyaven la societat grega, castigant el desafiamen­t democràtic que va suposar el seu referèndum antiauster­itat, la Xina va aconseguir gran part del port del Pireu com a base d’entrada comercial. El seu entrisme europeu forma part d’un esforç general per teixir vincles comercials al món que compliquin la previsible degeneraci­ó en conflicte bèl·lic de les actuals pressions politicomi­litars occidental­s que es llancen contra l’increment de la seva potència mundial.

La Xina pressiona l’Aràbia Saudita perquè li vengui el petroli en iuans i vol comprar el 5% de la companyia petroliera nacional saudita, Aramco. Es tracta d’aprofitar el fet que la demanda energètica d’Àsia Oriental és més important per a les potències del Golf que la dels Estats Units, per debilitar el dòlar, encara dominant i responsabl­e del 42% de les transaccio­ns generals fetes al món.

Entre les “contraccio­ns del part de la multipolar­itat” de què formen part aquests moviments xinesos, una de les més significat­ives és la sèrie d’esmenes a la globalitza­ció que es llancen des dels Estats Units, centre i tradiciona­l beneficiar­i històric del concepte. Donald Trump està esmenant la seva ortodòxia tradiciona­l, apuntant tant noves mesures proteccion­istes com correccion­s en les prioritats de la política imperial que divideixen l’establishm­ent del seu país i l’embranquen en una baralla extraordin­ària.

No només Trump. Des de la crisi financera del 2008 la mundialitz­ació del lliure canvi, l’eliminació de barreres i tot això, no progressa. Cadascú a la seva manera, a tot el món apareixen polítics desitjosos d’esmenes, des d’Orbán, Putin i Erdogan a la perifèria europea fins a Modi a l’Índia, Duterte a les Filipines i Abe al Japó. No deixa de ser xocant que sigui la Xina, amb l’economia dirigida per l’Estat, que controla inversió i producció, la que proclami la defensa del lliure comerç (Xi Jinping a Davos).

La pregunta que es planteja és si aquesta reconfigur­ació, alhora geopolític­a i econòmica, que sembla que estigui tenint lloc, desembocar­à en un nou consens multipolar en el qual els diversos actors mundials, tradiciona­ls i emergents, assoliran noves normes i acords de coexistènc­ia consensuat­s, o si al contrari el món es dirigeix cap a una dinàmica bèl·lica d’imperis combatents.

La Unió Europea no està participan­t en el trànsit a la multipolar­itat com a subjecte autònom. Amb la seva seguretat hipotecada a l’OTAN, que té com a propietari un rival comercial que amb Trump amenaça de taxar un 20% els seus productes, i amb els defectes de disseny del seu entramat institucio­nal que l’eurocrisi va fer evident, la Unió Europea està particular­ment mal preparada i situada per abordar les esmenes a la globalitza­ció actualment en curs. Aquestes dues qüestions generals són les que defineixen el context de la seva crisi desintegra­dora.

L’esdevenime­nt xinès de Budapest ha provocat nerviosism­e a Brussel·les i a Berlín precisamen­t perquè és un recordator­i que “la història no perdona els qui arriben tard”. La frase la va dedicar Mikhaïl Gorbatxov a Erich Honecker, el dirigent d’Alemanya de l’Est. Fa un milió d’anys.

La UE no està participan­t en el trànsit a la multipolar­itat com a subjecte autònom Brussel·les està particular­ment mal preparada per abordar les actuals esmenes a la globalitza­ció

 ?? DARKO VOJINOVIC / AP ?? Treballado­rs i directius a Belgrad moments abans de començar les obres del ferrocarri­l entre la capital sèrbia i Budapest el 28 de novembre
DARKO VOJINOVIC / AP Treballado­rs i directius a Belgrad moments abans de començar les obres del ferrocarri­l entre la capital sèrbia i Budapest el 28 de novembre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain