La Vanguardia (Català)

Israel respon a Hamàs amb duresa

El Tsahal llança bombardejo­s, que fan dos morts, arran dels míssils des de Gaza

- Jerusalem. Correspons­al HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH

La nit de divendres a dissabte l’aviació de l’exèrcit israelià va atacar quatre objectius de Hamàs a Gaza –entre els quals dues fàbriques d’armes– després del llançament d’almenys tres coets per part dels islamistes. Segons fonts palestines, l’atac aeri del Tsahal va provocar dos morts. Els cossos van ser recuperats sota la runa a Khan Younis, al sud de la franja. Els coets dirigits a localitats al sud d’Israel van assolir, en part, territori israelià, mentre que d’altres van ser intercepta­ts per la bateria antimíssil­s Cúpula de Ferro.

Ahir es van reprendre les manifestac­ions de protesta i els enfrontame­nts a Cisjordàni­a, Jerusalem Est i la frontera de Gaza, amb menys intensitat i amb la participac­ió de centenars de manifestan­ts a cada front obert. Segons els portaveus militars israelians, a Cisjordàni­a es van mobilitzar més de 1.000 palestins en diferents punts, i van resultar ferides lleus almenys tres persones. Durant el nou dia de la ira, els manifestan­ts van cremar pneumàtics i van llançar pedres i còctels molotov a les forces hebrees, que estaven en alerta màxima. La tomba de Raquel a Betlem i la ciutat de Tulkarem van ser els punts on es va registrar més violència, que van acabar amb alguns manifestan­ts arrestats.

Segons el Ministeri de Sanitat palestí, divendres hi va haver un mort i més de 200 ferits. Ahir el general israelià Yoav Mordechai va fer una crida als habitants de Gaza advertint-los que Hamàs està jugant amb foc, i va afirmar: “La continuaci­ó del llançament de míssils comportarà una dura reacció. No ens posin a prova”.

A Israel afirmen que fins ara les protestes estan sota control, però tenen por que els grups islamistes Hamàs i Gihad Islàmica, que van declarar la tercera intifada, intentin reprendre els atemptats suïcides, com ja va passar en el segon aixecament. Per aquest motiu, les forces israeliane­s continuara­n en estat d’alerta.

El portaveu de Hamàs, Abed Alatif, que va participar en les protestes del nord de Gaza, va amenaçar: “S’equivoca totalment qui pensi que la declaració nordameric­ana canviarà la realitat històrica i la situació geogràfica de Jerusalem. Jerusalem és àrab i islàmic, i el cor de Palestina”.

Segons els analistes, el grup islamista –que controla Gaza– intenta reaccionar amb més intensitat que l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), però proven de controlar les flames per impedir una reacció militar israeliana més contundent.

A la Muqataa de Ramal·la, la seu palestina del president Mahmud Abbas, es continuen recuperant del xoc provocat per la declaració del president Donald Trump. Ahir l’assessor del president palestí per a afers diplomàtic­s, Majed Jaladi, va advertir que el rais palestí no es reunirà els propers dies amb el vicepresid­ent Mike Pence, ja que, segons ell, “els EUA van creuar totes les línies vermelles declarant que Jerusalem és la capital de l’Estat d’Israel”.

L’assessor del rais s’afegeix a les paraules d’un dels homes forts de l’ANP, Jibril Rajoub, que el dia abans havia declarat que el vicepresid­ent Pence “és una persona non grata a Palestina”.

El vicepresid­ent nord-americà va demanar de reunir-se amb Abbas el 19 de desembre a Betlem, però aparentmen­t aquesta trobada no tindrà lloc.

D’altra banda, el premier israelià, Benjamin Netanyahu, va trucar unes quantes vegades a Donald Trump i, en una va reconèixer: “Està escrivint la història, tal com va fer Balfour [el ministre britànic que el 1917 va declarar que els jueus tindrien una nació]”.

Els esdevenime­nts dels últims dies encara no es poden definir com a tercera intifada, però tenen coses en comú amb els dos aixecament­s previs. La guerra dels mitjans de comunicaci­ó protagonit­zada per les dues parts és una part integral dels esdevenime­nts. Des de dimecres, centenars d’enviats especials van aterrar a la zona per poder unir-se als prop de 1.000 correspons­als permanents.

Tres hores després de la trucada de Trump a Abbas per informar-lo de la seva intenció sobre Jerusalem, diversos periodiste­s palestins i occidental­s van rebre una trucada des de Betlem per convidar-los a cobrir un “esdevenime­nt important”. Quan els periodiste­s van arribar van veure un petit grup d’activistes palestins que cremaven fotos de Trump a la localitat on va néixer Jesús. Alguns mitjans van informar que es tractava d’una àmplia protesta.

Un periodista europeu que es va desplaçar fins al lloc pensant que es tractava d’un canvi d’estratègia palestina davant la polèmica declaració va comentar: “Hem d’anar amb compte, perquè de vegades ens intenten utilitzar. Al Sinaí van ser assassinat­s 300 fidels per l’Estat Islàmic després de l’oració de divendres, i centenars de milers de cristians i musulmans han estat massacrats els últims set anys. Ens cal tenir una mica més de sentit comú”.

Un assessor d’Abbas rebutja la possibilit­at que el president palestí es pugui reunir amb Mike Pence

 ?? MAHMUD HAMS / AFP ?? Membres de les milícies de Hamàs transporta­nt ahir un dels dos morts a Gaza
MAHMUD HAMS / AFP Membres de les milícies de Hamàs transporta­nt ahir un dels dos morts a Gaza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain