La Vanguardia (Català)

Trump evita la polèmica en la visita al museu dels drets civils a Mississipí

El boicot contra el president porta a un acte fugaç i a eludir la inauguraci­ó

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Els Estats Units són un país sumit en la contradicc­ió total.

El sud de Califòrnia es crema, un infern propiciat, diuen els científics, per una llarga sequera.

Neva a Texas. Molts nens d’aquest estat àrid han experiment­at una cosa que només coneixien pel que els havien explicat.

En aquest procés de canvi climàtic i social, Donald Trump, el president més pròxim als supremacis­tes blancs en dècades –hi ha qui l’acusa de ser-ho sense timideses– es va encarregar d’inaugurar, a Jackson (Mississipí), el museu dedicat als drets civils i als qui es van sacrificar per acabar amb la segregació. El mateix Trump que va arrencar la seva campanya amb un dels més pernicioso­s insults racials. Va sembrar la infàmia, a posta, que Barack Obama, el primer president negre dels EUA i figura de culte entre la majoria d’afroameric­ans, era un usurpador del poder per ser africà.

Així s’entén que no pocs experiment­essin ahir una sensació de consternac­ió. Que se’ls posés cos de boicot, malgrat ser ells els veritables protagonis­tes d’aquesta llarga marxa, o els que encara pateixen les conseqüènc­ies, després de saber que l’actual inquilí de la Casa Blanca assistiria a l’acte.

Trump va fer cas omís de les protestes i va mantenir la seva cita. Li van muntar un recorregut privat i va oferir unes paraules –nou minuts– a l’interior del complex. Tot i això, en una visita que entre l’aterratge i l’enlairamen­t va durar hora i mitja, el president no va participar en la cerimònia pública. No era benvingut.

A molts els va agafar per sorpresa descobrir que l’havia convidat el republicà Phil Bryant, governador de l’Estat, que és l’entitat que ha finançat el projecte. El pastor Darrell Scott, afroameric­à que va formar part de l’equip de transició de Trump, va replicar que el president es va limitar a respondre a aquella invitació. “Se’l critica per venir i si no hagués vingut se’l qualificar­ia de racista”, va declarar a la MSNBC.

La seva participac­ió va provocar que una figura com el congressis­ta John Lewis, una de les icones més venerades d’aquella època, un dels tretze inicials “viatgers per la llibertat” contra la separació als autobusos i amic de Martin Luther King, cancel·lés la seva assistènci­a. “La presència de Trump és un insult a aquells que es retrata al museu”, va dir.

El va secundar un altre legislador. Bennie Thompson, i diversos líders negres. “Honrem el llegat dels nostres herois i avantpassa­ts parlant sobre la veritat al poder i denunciant les polítiques divisives d’aquesta administra­ció que suposen una regressió en els drets civils”, va assegurar Derrick Johnson, president de la NAACP, la principal organitzac­ió que aglutina els negres.

A diferència del to de míting i agressiu de la nit anterior a Pensacola (Florida), Trump va tenir a Jackson una intervenci­ó en la qual va apel·lar al simbolisme. “Volem que el nostre país sigui un lloc on cada nen pugui créixer lliure de por, innocent de l’odi i envoltat per amor, oportunita­ts i esperances”, va afirmar.

“Aquest museu registra l’opressió, crueltat i injustícia infligida a la comunitat afroameric­ana, la lluita per acabar amb la segregació, guanyar el dret al vot i aconseguir el sagrat dret per naixement de la igualtat”, va insistir. Per a escàndol de no pocs que van al·ludir als seus intents per retallar els drets electorals, el seu mur contra els hispans, la seva ordre contra els musulmans o l’atac continu als esportiste­s negres que s’agenollen al sonar l’himne com a protesta per la brutalitat policial.

Trump va anomenar Luther King –“home al qual he admirat tota el meva vida”– i altres protagonis­tes del moviment que va qualificar d’herois. “Ens esforcem –va indicar– per ser mereixedor­s del seu sacrifici i resem per la seva inspiració des de l’exemple”.

De qui es va oblidar? Per descomptat de la figura més rellevant que queda: John Lewis.

Va flotar a l’aire una aroma pròpia d’un proverbi africà: “Quan el caçador explica la història, el lleó sempre perd”.

Trump cita herois pels drets civils però oblida John Lewis, que havia cridat al boicot

 ?? SUSAN WALSH / AP ?? Donald Trump al costat del governador Phil Bryant durant la visita al museu
SUSAN WALSH / AP Donald Trump al costat del governador Phil Bryant durant la visita al museu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain