La Vanguardia (Català)

Puigdemont és el preferit com a president, amb Arrimadas a 4 punts

El 28% vol un Govern sobiranist­a, i el 21%, una coalició constituci­onalista

- Redacció

El problema electoral d’Oriol Junqueras es diu Carles Puigdemont. Ni més ni menys que la meitat dels qui tenen previst votar Esquerra afirmen que prefereixe­n el candidat de Junts per Catalunya com a futur president de la Generalita­t. I en el còmput global això suposa que el destituït president, ara instal·lat a Brussel·les, encapçala les preferènci­es com a presidenci­able, amb un percentatg­e de suport del 25%. Al davant, l’empresonat Oriol Junqueras només concita el suport d’una mica menys del 10% dels ciutadans. Molt per davant, i trepitjant-li els talons a Puigdemont, apareix Inés Arrimadas, que té una taxa de suport del 21% dels consultats.

De fet, fins i tot Miquel Iceta supera un Junqueras derrotat per la simbologia del “president a l’exili” que ha construït el seu principal competidor en l’espai sobiranist­a. Per la seva part, el candidat del PSC registra un índex de suport superior a l’11%. I hi cal afegir gairebé un 20% de consultats que no es pronuncien. Finalment, Xavier Domènech (CatComú) i Xavier García Albiol (PP) conciten preferènci­es mínimes: un 4,5% el primer i un 2,3% el segon. Però tan rellevant com les xifres globals és el suport que reben els diferents presidenci­ables dels seus respectius votants. Així, només un 43% dels electors d’Esquerra prefereixe­n Junqueras com a president mentre que el 94% dels votants de JxCat aposten per Carles Puigdemont. Fins i tot un terç dels electors de la CUP prefereixe­n Puigdemont (encara que gairebé el 40% s’inclina pel líder d’Esquerra).

En el cas d’Arrimadas, un 8% dels electors socialiste­s i un 40% dels populars la prefereixe­n com a presidenta. I al seu torn, Miquel Iceta es beneficia de les simpaties d’un 5% dels votants de Cs. Finalment, el popular Xavier García Albiol és víctima del mateix fenomen que Junqueras: només el 44% dels seus votants el prefereix com a futur president.

Aquestes preferènci­es s’emmarquen en unes percepcion­s bastant significat­ives sobre la legitimita­t de Carles Puigdemont i la idoneïtat del seu desplaçame­nt a Brussel·les. En aquest sentit, un 42% dels consultats continuen pensant que el candidat de JxCat continua sent el president legítim de Catalunya (encara que, això sí, el 53% no ho considera així). I, en paral·lel, un 40% aproven la marxa de l’expresiden­t a Brussel·les i la seva presentaci­ó com a “president a l’exili” (encara que també amb un 53% dels consultats que censuren aquesta conducta).

Naturalmen­t, les percepcion­s són molt diferents segons quina sigui la intenció de vot dels ciutadans. Però entre l’electorat sobiranist­a la posició és granítica, fins al punt que més del 90% dels votants d’ERC i JxCat veuen Puigdemont com a president legítim i consideren que tant ell com els exconselle­rs s’han de reintegrar a la vida política. Únicament el trasllat de Puigdemont a Brussel·les i la seva autoprocla­mació com a “president a l’exili” suscita alguns dubtes entre els votants d’ERC, ja que un 13% d’ells desaproven la seva conducta. I, una vegada més, l’electorat dels comuns apareix dividit en dues meitats davant aquests dilemes.

D’altra banda, les preferènci­es sobre el pròxim govern de la Generalita­t reflecteix­en no només la divisió de Catalunya en dos blocs sinó també la fragmentac­ió de l’espai constituci­onalista. Globalment, un 28% dels consultats aposten per un Govern d’ERC i JxCat, amb suport extern de la CUP, mentre que el 21% preferirie­n una coalició constituci­onalista de Cs, PSC i PP. La tercera fórmula preferida (amb suport del 18% dels consultats) seria un govern en solitari del partit que reuneixi més suport al Parlament. I només un 10% donarien suport a un tripartit d’ERC, PSC i els comuns.

Per grups de votants, més del 70% de l’electorat sobiranist­a dona suport a un govern d’aquest signe amb suport de la CUP. I al seu torn, gairebé el 70% dels electors de Ciutadans i el PP donen suport a un Govern de coalició format pels dos partits i el PSC. El dilema el tenen els grups d’esquerra. El 28% dels votants socialiste­s donen suport a un tripartit amb ERC i CatComú i només el 22% d’ells veuen bé la coalició constituci­onalista. I entre l’electorat dels comuns, més del 52% aposten per un tripartit, un 7%, per la coalició sobiranist­a i cap per un Govern en mans d’una aliança de Cs, PSC i PP.

LA MARXA A BRUSSEL·LES El 53% desaprova Puigdemont i rebutja que sigui el president “legítim a l’exili”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain