La Vanguardia (Català)

El 60% desaprova jutjar els líders sobiranist­es

Més del 50% considera els empresonat­s “presos polítics”

-

L’actuació judicial i les acusacions de rebel·lió i sedició contra l’expresiden­t Carles Puigdemont, els exconselle­rs i els Jordis continuen suscitant una àmplia desaprovac­ió a Catalunya. Un 59,4% dels consultats per GAD3 no considera justificad­es aquestes actuacions, davant un 37% que sí que les aprova. Les xifres són similars a les que es van registrar en el sondeig del novembre passat sobre diverses preguntes relatives a l’actuació judicial contra els líders del procés sobiranist­a, tot i que amb un lleuger matís. Si llavors poc més del 30% compartia les acusacions de rebel·lió i sedició, ara aquesta xifra frega el 37%, a costa de la taxa d’indecisos, que s’ha reduït.

Les opinions per grups de votants són força previsible­s, si bé també presenten alguns matisos. Així, el rebuig de les actuacions judicials és pràcticame­nt unànime entre l’electorat sobiranist­a, com també ho és el suport entre els votants de Ciutadans. En canvi, gairebé un 20% dels electors del PP no veuen justificad­es les acusacions i aquest percentatg­e s’eleva al 36% entre els votants socialiste­s. Tot i així, més del 80% dels electors de Xavier García Albiol i gairebé el 60% dels de Miquel Iceta avalen les actuacions judicials contra els líders sobiranist­es. Entre l’electorat dels comuns, en canvi, el 85% desaprova les actuacions judicials.

Paral·lelament, la considerac­ió com a “presos polítics” dels líders sobiranist­es empresonat­s (l’ex-vicepresid­ent Junqueras, diversos exconselle­rs i Jordi Cuixart i Jordi Sánchez) genera, globalment, una divisió d’opinions més equilibrad­a. Tot i així, més del 53% dels consultats per GAD3 els considera “presos polítics”, davant un 43% que rebutja aquesta denominaci­ó.

Les posicions per grups de votants tornen a ser força previsible­s, malgrat que amb certs matisos. Més del 90% dels electors d’Esquerra (i fins al 100% dels de la CUP) consideren els líders empresonat­s com a “presos polítics”, una xifra que, paradoxalm­ent, cau al 84% entre els votants de Junts per Catalunya, ja que un 14% d’ells no considera Junqueras i la resta de dirigents a la presó com a “presos polítics” (una correlació que també es registra entre els electors de CatComú).

Les percepcion­s són una mica més diversific­ades entre l’electorat dels partits polítics constituci­onalistes. Així, un 12% dels votants de Ciutadans, un 31% dels del Partit Socialista i un 22% dels del Partit Popular també comparteix­en la convicció que els líders sobiranist­es empresonat­s són “presos polítics”. Això sí: un 88% dels electors de Cs, gairebé el 70% dels del PP i una mica més del 63% dels del PSC rebutgen aquesta controvert­ida denominaci­ó.

SUPORT A L’ACTUACIÓ JUDICIAL El 37% avala que s’acusi de rebel·lió i sedició els líders independen­tistes

DIVISIÓ CONSTITUCI­ONALISTA Gairebé el 90% d’electors de Cs aprova les accions judicials, però no el 36% del PSC

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain