La Vanguardia (Català)

Creix el rebuig de l’aplicació del 155 a Catalunya

- Redacció

L’aplicació sobre l’autonomia catalana de l’article 155 de la Constituci­ó està generant cada vegada un rebuig més gran. Si el novembre passat aquesta mesura excepciona­l rebia el suport de gairebé un 37% dels consultats i el repudi d’un 56%, ara el suport ha caigut tres punts (fins al 33,7%), mentre que el rebuig ha crescut en idèntica magnitud. És a dir, gairebé un 60% dels catalans desaproven l’aplicació de l’article 155.

Ara bé, aquest ampli rebuig podria no respondre a les mateixes raons. Sobretot perquè quan es quantifica entre els diferents grups de votants, s’aprecien algunes distorsion­s significat­ives. Per descomptat, és del tot lògic que gairebé un 100% dels votants sobiranist­es rebutgin l’aplicació de l’article 155. I tampoc no sorprèn que el 86% de l’electorat dels comuns o un terç del PSC es mostrin contraris a aquesta mesura. Tot i això, el que sí que sorprèn és que un 13% dels votants de Ciutadans i gairebé un 30% dels del PP desaprovin l’aplicació que s’està fent del 155.

Un altre indicador que s’ha mogut significat­ivament és el relatiu a les responsabi­litats per la falta de diàleg que ha desembocat en l’acceleraci­ó del procés sobiranist­a i l’aplicació del 155. Així, des del novembre passat ha crescut més de set punts el percentatg­e de catalans que consideren que la responsabi­litat és compartida (gairebé un 40%), encara que una taxa similar (el 41,2%) atribueix la falta de diàleg exclusivam­ent al Govern central, davant només un 14,5% (cinc punts menys que al novembre) que en responsabi­litza el Govern de Catalunya.

Per grups de votants, els sobiranist­es atribueixe­n la principal responsabi­litat al Govern central, mentre que els de Cs o el PSC culpen els dos executius. I només els del PP atribueixe­n majoritàri­ament la falta de diàleg al govern català.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain