La Vanguardia (Català)

Ser o no ser president

- Isabel Garcia Pagan

El 2 de novembre, quan la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va ordenar l’ingrés a presó d’Oriol Junqueras i de set consellers cessats més, el líder d’ERC va traslladar un missatge d’urgència als seus col·laboradors: res de llista unitària, que cadascú faci el seu camí i, sobretot, “no us baralleu”.

Al cap d’una setmana, ERC va esquivar les pressions del PDECat i famílies exconverge­nts sense herència orgànica per presentar-se junts a les eleccions i Junqueras va assenyalar per carta Marta Rovira com la seva successora institucio­nal. Rovira havia estat la paret –vehement i molt emocional en privat– contra la qual va xocar cada intent desesperat de Carles Puigdemont d’allunyar el procés sobiranist­a de la declaració unilateral d’independèn­cia, i amb l’experiènci­a d’hores i hores de reunions al Palau de la Generalita­t, fins i tot el president cessat havia vist en la secretària general d’ERC una bona alternativ­a per rellevar-lo en el càrrec.

Però ERC va reivindica­r el seu dret a guanyar i governar: té una marca a l’alça des de fa dos anys i ara un líder a la presó. Puigdemont, des del seu retir belga, va decidir aferrar-se al mateix dret, amb la “presidènci­a legítima” com a principal actiu i el PDECat entre l’espasa i la paret. “Doncs que guanyi el millor”, es van situar els equips respectius. La relació no passa ara de converses “tècniques”.

El junquerism­e no ha deixat de ser amor però la distància i les reixes d’Estremera ho refreden tot. Recuperat anímicamen­t del cop que va suposar dilluns la confirmaci­ó de la presó preventiva, al líder dels republican­s li dol el discurs de la candidatur­a de Junts per Catalunya. “Només pot ser president Puigdemont?”.

Així que Carles Mundó, el menys sospitós dels consellers que ERC havia nomenat en el Govern de Puigdemont, el que tenia dubtes sobre la declaració unilateral d’independèn­cia, es va atrevir a verbalitza­r més dubtes encara. Puigdemont podrà recollir l’acta de diputat? Puigdemont podria ser investit president si continua a Brussel·les? Per què no designa una alternativ­a?

El president cessat creu que “les coses s’han de reprendre allà on es van deixar” i des d’ERC repliquen que la veritat és la millor manera d’aconseguir la confiança de la gent i que Mundó no va dir res que no hagi admès el mateix Puigdemont: a partir del dia 22 Catalunya necessita “un govern fort i de veritat”.

No es pot parlar de final de la treva entre l’antiga Convergènc­ia i ERC perquè mai n’hi va haver. La cohabitaci­ó en el Govern no ha passat de tolerància i la directora de la campanya de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, com a directora general de Coordinaci­ó Interdepar­tamental, té registrade­s en les seves llibretes de colors cada fricció, cada col·lisió dels últims dos anys. També amb el PDECat.

A ERC diuen que no furgaran en la ferida però Puigdemont continua amb el seu rol presidenci­al i Raül Romeva va apel·lar a elegir ERC i Junqueras com el vot útil republicà contra els partits que donen suport al 155.

No obstant això, tots són conscients que l’enfrontame­nt entre forces independen­tistes desmobilit­za el seu electorat i la batalla s’està jugant contra Ciutadans. Així que el primer objectiu sobre el paper és que hi hagi majoria absoluta independen­tista per negociar una resolució política al conflicte català. Després, tot i que a Junts per Catalunya afirmen que no hi ha pla B, ja es veurà qui és o pot ser el president. Puigdemont, Junqueras, Rovira, Artadi, Mundó o fins i tot algun alcalde del PDECat, aquesta vegada de les comarques de Lleida.

No obstant això, per un principi de supervivèn­cia, Puigdemont no pot acceptar la possibilit­at que no recuperarà la presidènci­a, i ERC ha retornat la figura de Junqueras a la primera línia. Així que el relat independen­tista torna a instal·lar-se en la innocència de l’“algú farà alguna cosa”, el “no s’hi atreviran” i els càlculs amb el calendari.

El Tribunal Suprem ha retirat l’euroordre i ha reclamat l’extradició de Puigdemont però el president cessat ha decidit mantenir la residència a Brussel·les, ja que en cas que torni a territori espanyol seria detingut immediatam­ent. A partir d’aquí, ERC recorre a jurisprudè­ncia per sostenir que Junqueras té més possibilit­ats de ser investit des de la presó que Puigdemont des de Brussel·les.

A Junts per Catalunya tenen més teories sobre la taula. La constituci­ó del Parlament es preveu durant els vint dies hàbils posteriors a la proclamaci­ó dels resultats, així que la investidur­a se situa al febrer o més enllà. I es torna a obrir l’escenari: i si Junqueras, Joaquim Forn i els Jordis estan en llibertat? Puigdemont podria tornar? El fiscal no demanarà presó? No s’hi atreviran?

A Junqueras li dol que Puigdemont s’arrogui des de Brussel·les l’única possibilit­at de ser president La relació entre equips de campanya és merament tècnica; en qüestions polítiques, es miren de reüll

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Puigdemont vol guanyar des de Brussel·les; Junqueras busca la victòria des d’Estremera
ÀLEX GARCIA / ARXIU Puigdemont vol guanyar des de Brussel·les; Junqueras busca la victòria des d’Estremera
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain