La Vanguardia (Català)

Sánchez defensa anar cap a una “estructura federal”

Iceta erigeix el PSC com la casa del catalanism­e orfe

-

Si divendres a Amposta la vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra, va donar suport a les propostes de finançamen­t del candidat del PSC, Miquel Iceta; ahir va ser el líder del partit “germà”, Pedro Sánchez, qui va defensar una Constituci­ó que “avanci cap a una nova Espanya autonòmica que aprengui d’errors passats” i tingui “una estructura federal”, després que dies enrere el PSOE presentés un text sobre com hauria de ser aquella reforma de la Carta Magna en què ometia el model territoria­l.

“Pedro, gràcies per l’Espanya que dibuixes perquè és la que ens agrada i tu la faràs possible”, va contestar Iceta després que Sánchez defensés la reforma de la Constituci­ó durant un míting a Tarragona en què el secretari general del PSOE també va desgranar altres qüestions de la reforma, com la intenció que els polítics deixin de ser aforats o dotar de més recursos els ajuntament­s. També després que Sánchez expliqués altres propostes com una llei per fixar la igualtat salarial entre homes i dones.

“Aconseguir­em reconqueri­r molts drets que ens ha tret la dreta, reconcilia­rem tots els pobles d’Espanya amb un projecte de regeneraci­ó democràtic­a”, va rematar el líder del PSOE a la tarda en un altre míting del PSC, en aquest cas, a Mataró.

I és que Sánchez va tenir ahir un desembarca­ment doble a la campanya catalana que avui tindrà continuïta­t a Lleida –la setmana que ve tornarà també el cap de setmana a Girona i a Barcelona, en aquest cas dues vegades–.

Encara que, més enllà de la reforma de la Constituci­ó i diferents propostes socials, el principal missatge amb què el líder del PSOE es va afegir a la campanya catalana va ser amb una crida a la mobilitzac­ió i, lligada a aquesta, presentar el candidat del PSC com l’únic que pot trobar una solució a la qüestió catalana.

“La proposta d’Iceta és una Catalunya entre tots, perquè entre tots construire­u la Catalunya de futur i no d’uns contra altres”, va dir Sánchez. “Si tu no hi vas, ells es queden”, va afegir el líder del PSOE parafrasej­ant el lema amb què els socialiste­s catalans es van presentar a les generals del 2008 (“Si tu no hi vas, ells tornen”, amb referència al PP). “Si tu no hi vas, ells continuen amb la deriva secessioni­sta”, va afegir Sánchez. “No hi ha cap causa d’esquerres en el secessioni­sme”, va afirmar el secretari general del PSOE, que va carregar, tant a Tarragona com a Mataró, contra els comuns, “l’esquerra que diu que és casta i pura, a la qual no li agrada que li recordem que van trencar un govern progressis­ta a Barcelona que anteposava l’agenda social i no independen­tista”. Així com contra el PP i Ciutadans. “No només comparteix­en ideari, sinó una manera de fer política: diuen una cosa i fan l’altra”, va afegir Sánchez.

Per la seva part, Iceta va presentar el PSC com la “gran casa d’acollida” del catalanism­e que ha quedat “orfe” pel procés independen­tista i va apuntar que en les pròximes eleccions es dirimeix “quatre anys més d’embolic o quatre per buscar la solució”. El líder del PSC va cridar també a la mobilitzac­ió, va carregar contra els independen­tistes “per haver generat por” i contra Podem per no haver fet president Sánchez davant Mariano Rajoy.

Iceta durant el míting de Tarragona, a la seva bateria de propostes concretes, va incloure el compromís de desenvolup­ar el centre recreatiu de Vila-seca i Salou –el que en el seu moment es va conèixer com a Barcelona World– que inicialmen­t va impulsar CiU amb el suport del PSC i que en l’última legislatur­a es va frenar després d’enfrontar els partits independen­tistes, especialme­nt per la forta oposició de la CUP. “Inaugurare­m el centre recreatiu de Vila-seca i Salou”, va insistir Iceta.

El líder del PSC va tornar a reclamar un canvi de rumb per a Catalunya. “Vull ser un president que parli amb els territoris, que inspiri tranquil·litat”, va sentenciar.

SOBRE ELS SECESSIONI­STES El secretari general socialista crida a la mobilitzac­ió: “Si tu no hi vas, ells es queden”

AL TERRITORI El candidat del PSC diu que inaugurarà el centre recreatiu Vila-seca i Salou

EL DESEMBARCA­MENT El líder del PSOE va avui a Lleida i anirà dues vegades a Barcelona i Girona

 ?? DAVID AIROB ?? Miquel Iceta, amb Pedro Sánchez i diversos dirigents del PSC de Tarragona ahir
DAVID AIROB Miquel Iceta, amb Pedro Sánchez i diversos dirigents del PSC de Tarragona ahir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain