La Vanguardia (Català)

Arrimadas sorprèn en territori Puigdemont

Cs vol continuar creixent a Girona i prendre al PP un diputat

- IÑAKI ELLAKURÍA Girona

Girona va ser durant anys un territori impermeabl­e, sinó hostil, a Ciutadans. Fins al 2015. Les eleccions “plebiscità­ries” del 27-S van suposar un punt d’inflexió i, per a sorpresa de propis i estranys, Cs va aconseguir penetrar en aquest bastió de l’independen­tisme, convertint-se en la segona força més votada, amb dos diputats i el 12,6% dels sufragis.

En la contesa actual, les seves previsions són de creixement, per la qual cosa ahir el partit va voler treure pit a Girona amb l’acte més multitudin­ari de la seva campanya fins ara, congregant 1.200 persones a l’auditori de la ciutat –a l’anterior campanya amb prou feines en van reunir 200–, i que va tenir la presència d’Albert Rivera acompanyan­t Inés Arrimadas.

Rebuda per la seva parròquia amb crits de “visca Catalunya, viva España” i “votarem!”, la candidata de Cs es va postular per ser la presidenta del “seny, la senyera i la concòrdia” davant la “fractura i a la divisió”, que, va lamentar, han portat els cinc anys de procés independen­tista.

Amb aquest particular bany de masses en territori de Puigdemont, entre crits de “visca Catalunya”, Cs intenta consolidar-se a Girona com a referent de les forces constituci­onalistes i guanyar al PP l’únic diputat que manté en aquesta demarcació. Però, a més, va aprofitar el míting de dissabte per fer un canvi estratègic a la seva campanya, mirar menys el PSC i ERC, i començar a dirigir les seves crítiques a Carles Puigdemont, a qui culpabilit­zen “de la crisi que viu Catalunya” i a qui acusen d’“haver fugit” a Brussel·les per no assumir la seva responsabi­litat. Aquest canvi en el discurs pretén presentar Arrimadas com l’única alternativ­a real al líder independen­tista. “Si volem guanyar no podem estar a la defensiva, Arrimadas ha de parlar a l’expresiden­t de tu a tu”, assenyalen els estrategs de Cs.

En la seva intervenci­ó, Arrimadas va apel·lar a la mobilitzac­ió constituci­onalista en els últims mesos, que va protagonit­zar dues multitudin­àries manifestac­ions per la unitat d’Espanya a Barcelona, perquè es repeteixi el 21-D. “No van pensar mai que fóssim part de Catalunya, ja ens ho va dir Forcadell, però ho som, els que vam sortir al carrer contra l’independen­tisme som catalans, espanyols i europeus”, va dir.

Rivera, mentrestan­t, va dirigir la seva crida als votants de PSC i PP perquè no “tirin el vot en els vells partits i donin suport a Arrimadas”. Ja que, va advertir, la victòria electoral contra l’independen­tisme es pot decidir per un sol escó. Així mateix, va contraposa­r la “Girona plural i oberta” amb un projecte independen­tista de Puigdemont que s’ha trobat “les portes d’Europa tancades”. En aquest sentit, va destacar les paraules a favor de la unitat d’Espanya que van pronunciar Juncker, Tajani i Tusk el 20 d’octubre a Oviedo, quan van rebre el premi Princesa d’Astúries a la Concòrdia. I va recordar una sentència del president de França, Emmanuel Macron: “Els nacionalis­mes són els focs en els quals pot morir Europa”.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Albert Rivera i Inés Arrimadas ahir a Girona
PERE DURAN / NORD MEDIA Albert Rivera i Inés Arrimadas ahir a Girona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain