La Vanguardia (Català)

ERC es reivindica com a vot útil per fer front a Cs

Romeva diu que si venç “el bloc del 155” tornarà el feixisme

- ÀLEX TORT

ERC i Junts per Catalunya mengen a la mateixa taula, però cadascú vol el seu plat i, com més els l’omplin, millor. Els republican­s reclamen als votants independen­tistes que apostin majoritàri­ament per la seva formació per evitar que Ciutadans sigui la força més votada el 21-D. La llista que encapçala Carles Puigdemont també adopta una actitud similar. Ahir, però, ERC va fer obertament una crida al “vot útil” a través de Carles Mundó, en un acte a Vilanova i la Geltrú en què va apel·lar als sentiments: “Us imagineu Arrimadas de presidenta, Iceta de vicepresid­ent, a qui li encanta ballar al ritme de la música de Rajoy, i a García Albiol de conseller d’Ensenyamen­t?”.

Tanmateix, l’exconselle­r va subratllar que “hi ha moments en què cal mullar-se: ha arribat l’hora d’Esquerra”. La seva opinió la va reafirmar Toni Castellà, membre de Demòcrates de Catalunya i també a la llista d’ERC per Barcelona, que va assegurar que la candidatur­a dels republican­s representa “l’esperit de Junts pel Sí” –coalició en la qual s’havien ajuntat principalm­ent ERC i el PDECat–. Així, Castellà va reclamar el vot de tots aquells que el 27-S van optar per JxSí i fer-ho, aquest cop, per la llista que lidera Oriol Junqueras, perquè “cal derrotar el front nacional que lidera Ciutadans”.

L’acte a Vilanova i la Geltrú va ser el primer en què van coincidir dos dels exconselle­rs que van sortir de la presó, Carles Mundó i Raül Romeva. També va significar el debut en campanya del diputat al Congrés Gabriel Rufián. Tots ells van centrar el seu missatge a denunciar sobretot Ciutadans, a qui van arribar a identifica­r directamen­t amb la liquidació de l’autogovern de Catalunya. El més clar va ser Mundó, que va afirmar que la formació taronja “no necessita que s’apliqui l’article 155; el seu programa ja és un 155”.

De la mateixa manera, Romeva va demanar el vot per a ERC, ja que, a parer seu, el 21-D és la gran oportunita­t perquè tothom, “sense exclusions, sense discrimina­cions, sense cap tipus de revenja”, pugui sentir-se part de la societat catalana “pensi el que pensi”, una cosa que considera que no es donaria si guanya “el bloc del 155”, que identifica amb Cs, el PSC i el PP: “Si no entenem això, tornarem a la foscor del pitjor feixisme; del franquisme, de l’autoritari­sme que tant temps ha estat silenciat i adormit, diuen alguns, però que nosaltres hem despertat per derrotar-lo d’una vegada per totes”, va reblar l’exconselle­r d’Exteriors.

També Rufián va llançar un missatge a Ciutadans, formació a la qual ha qualificat com a “front nacional taronja”: “Si el normal és sortir xiulant del Parlament per no condemnar el franquisme, votar conjuntame­nt amb el partit més corrupte d’Europa o voler condecorar qui va apallissar més de mil persones l’1 d’octubre, nosaltres ens sentim molt orgullosos de ser anormals”.

 ?? CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA ?? Mundó i Romeva van coincidir en campanya per primera vegada
CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA Mundó i Romeva van coincidir en campanya per primera vegada
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain