La Vanguardia (Català)

Viver Pi-Sunyer surt d’escena

L’espessor del bosc electoral impedeix de veure el moviment d’algunes branques en els programes dels partits. La independèn­cia exprés ha desaparegu­t de les propostes per escrit d’ERC i de la llista de Puigdemont

- Enric Juliana

Les dues agrupacion­s principals del sobiranism­e català, Esquerra Republican­a i la coalició electoral Junts per Catalunya, estan abandonant l’independen­tisme exprés sense que el seu públic se n’estigui adonant gaire, magnetitza­t com està per la intensitat dels discursos emocionals. La sentimenta­litat tapa els errors i escalfa els cors.

Molta gent sobiranist­a sap que les coses no s’han fet bé, però en aquests moments prioritza la mobilitzac­ió davant unes eleccions crucials. Recordo la breu conversa que vaig mantenir fa unes setmanes amb un amic independen­tista a Badalona. Ens coneixem des de fa anys, ens apreciem i hem aconseguit que la discrepànc­ia no trenqui l’amistat. N’hi va haver prou amb un intercanvi­de mirades. “No em diguis res. Ja sé el que penses. És possible que hàgim comès un disbarat, però és el nostre disbarat. Ara l’important és que tothom vagi a votar, perquè ens voldran esclafar a tots, els independen­tistes i també els que encara continueu creient que Espanya podria ser diferent”, em va dir. Són molts els qui pensen així. Saben, o intueixen, que s’ha comès una equivocaci­ó, però no volen veure’s humiliats.

Els números canten. El 60% dels catalans es manifesten en contra de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó (quatre punts més que al novembre), segons l’enquesta de GAD3 que avui publica La Vanguardia. El 53% consideren presos polítics els consellers empresonat­s. Aquest mateix 53% consideren que

Carles Puigdemont continua sent el president legítim de Catalunya. El 41% dels catalans opinen que el principal responsabl­e de la situació creada és el Govern d’Espanya. Un 39% afegeixen que aquesta responsabi­litat està compartida pel Govern de la Generalita­t, i només el 19,5% creuen que s’ha de culpar exclusivam­ent les autoritats catalanes. No són números per a una gran cerimònia d’autocrític­a col·lectiva amb cendra al cap. La fugida de Puigdemont a Bèlgica no aconseguei­x l’aprovat –el 53,7% la rebutja–, però el fugitiu a Brussel·les aconseguei­x una adhesió del 40%. El periodista Puigdemont és un addicte a l’actualitat. Comunica sense parar i alça el to per no passar desaperceb­ut. S’adreça molt intenciona­dament al públic d’Esquerra. Perfora cada dia el lleuger envà que separa els electors de CDC i ERC. Els vol agrupar. El seu propòsit sembla evident: anar cap a la creació d’un Partit Nacional Català unificat i inspirat en l’Scottish National Party. Tornar al primer pal de paller de Jordi Pujol. Als professors Joan Manuel

Tresserras i Enric Marín, teòrics d’una nova centralita­t política en mans d’ERC, els ha sorgit un entrebanc amb què no comptaven. Amorrat a Twitter des de primera hora del matí, l’home d’Amer apareix com el candidat amb més preferènci­es (25%), molt per sobre d’Oriol Junqueras (9,7%), reclòs a la presó d’Estremera amb paper i bolígraf. Puigdemont té a favor seu la tradició presidenci­alista de la Generalita­t i la força argumental del legitimism­e.

La campanya és molt intensa, les incògnites són enormes, els nervis estan a flor de pell i l’espessor del bosc tapa el moviment de les branques en els programes electorals. Hi ha algunes novetats importants. En els programes de Junts per Catalunya i d’ERC ha desaparegu­t tota referència directa a la llei de Transitori­etat Jurídica, aprovada pel Parlament al setembre i concebuda pel jurista Carles Viver Pi-Sunyer com a llançadora per a un trànsit gradual a la independèn­cia. De llei en llei. Aquesta era la teoria, que demanava un moment de ruptura. Un moment en què se suposava que els Mossos d’Esquadra s’havien de posar a les ordres de la incipient república. Un moment que no es va produir.

Junts per Catalunya i ERC no renuncien a la independèn­cia, però ja no apel·len a la ruptura unilateral (el programa de la llista de Puigdemont està redactat amb tons una mica més enèrgics). Les dues formacions proposen una negociació amb el Govern espanyol. Els seus objectius més immediats són la retirada de l’article 155, la llibertat dels detinguts i la revocació dels processos penals. “Llibertat, amnistia i Estatut d’Autonomia”. Heus ací un insòlit retorn al lema de l’Assemblea de Catalunya als anys setanta. La CUP, el partit dels independen­tistes irreductib­les, ho critica: “La idea d’un trànsit cap a la independèn­cia de llei en llei ha desdibuixa­t el procés d’autodeterm­inació. Les institucio­ns que volíem superar apareixen ara com a institucio­ns a defensar”.

Un temps s’esvaeix. Viver Pi-Sunyer, antic vicepresid­ent del Tribunal Constituci­onal, manté un estricte silenci. Els qui van creure que les disrupcion­s anglosaxon­es (el Brexit i la victòria de Donald Trump) eren una finestra d’oportunita­t per a la independèn­cia catalana també callen davant l’error colossal. Hi ha poques veus autocrítiq­ues, en espera dels resultats electorals. Ahir el professor Carles Boix, figura de relleu del sobiranism­e intel·lectual, va escriure el següent: “Pablo Iglesias té raó; hem despertat el monstre”.

La llei de Transitori­etat Jurídica desapareix dels programes d’ERC i Junts per Catalunya El professor Carles Boix escriu: “Pablo Iglesias té raó; hem despertat el monstre”

 ?? RAFA GARRIDO / ACN ?? El jurista Carles Viver Pi-Sunyer, arquitecte de la llei de Transitori­etat Jurídica
RAFA GARRIDO / ACN El jurista Carles Viver Pi-Sunyer, arquitecte de la llei de Transitori­etat Jurídica
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain