La Vanguardia (Català)

L’abric reversible

És el blanc que el negre necessita per existir, la cara o la creu de la moneda de la discòrdia

-

La barba no fa el filòsof. I una etiqueta relativame­nt nova com la de Ciutadans no fa la novetat, ja que el seu pensament (que fa un segle s’anomenava lerrouxism­e) és tan antic com el mateix nacionalis­me català, del qual és pura reacció al·lèrgica. Quan més fort i radical es fa el nacionalis­me, ara mutat en independen­tisme, més fort i radical es fa Ciutadans, ara mutat en el partit espanyol que sintonitza més bé amb Aznar. Cs no pot viure sense l’independen­tisme. Són l’anvers i el revers del mateix full: el somni d’una Catalunya uniformada, sigui en català, sigui en castellà.

Per descomptat, ni Cs ni l’independen­tisme volen ser descrits com a abanderats de la puresa nacional. Cs presenta l’elegant català d’Inés Arrimadas com a exemple escrupulós de respecte al bilingüism­e; i ERC encimbella Rufián (el qual, malgrat l’escolaritz­ació pública rebuda, parla un català defectuós, cosa que justifica que intenti pescar independen­tisme en castellà). A l’hora de la veritat, Rufián és una anècdota no representa­tiva d’ERC, de la mateixa manera que el català excel·lent d’Arrimadas és un recurs que Cs desaprofit­a per poder dirigir-se sense confusions a la clientela. Totes les enèrgiques intervenci­ons parlamentà­ries d’Arrimadas en aquests dos anys tremendist­es han estat en castellà. La seva utilitzaci­ó política del castellà és el negatiu exacte de la tradiciona­l utilitzaci­ó política del català al Parlament.

Totes les crítiques que Arrimadas fa a l’independen­tisme o a la immersió són reversible­s: abandera un nacionalis­me antagònic. Si el país independen­tista és insuportab­le per als que són com ella, el seu país ho seria per als altres. És el blanc que el negre necessita per existir, la cara o la creu de la moneda de la discòrdia. Des del primer moment, els fundadors de Cs van apostar amb aquesta moneda i van experiment­ar el goig del victimisme. La proposta d’Arrimadas no implica la superació d’un problema, sinó l’exasperaci­ó en sentit contrari. Ho va explicar Camus: la democràcia només apareix quan tots assumim la part de culpa que ens correspon.

 ??  ?? INÉS ARRIMADAS (CS)
INÉS ARRIMADAS (CS)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain