La Vanguardia (Català)

Escenari complex després del 21-D

-

Aonze dies de les eleccions a Catalunya, que es preveuen amb una participac­ió rècord del 82%, el panorama polític ofereix canvis sobre l’escenari actual. El primer és que, segons el sondeig GAD3 realitzat per a La Vanguardia, els partits partidaris de la independèn­cia perdrien la majoria absoluta al Parlament de Catalunya. La suma dels vots de JxCat –que lidera Carles Puigdemont–, d’Esquerra Republican­a i de la CUP els donaria entre 66 i 67 escons, un o dos per sota dels 68 que estableixe­n la majoria absoluta a la Cambra catalana.

La pèrdua de la majoria absoluta per part del sobiranism­e suposaria el final polític de la via unilateral per a l’assoliment d’una possible independèn­cia de Catalunya, que ja ha estat avortada a més per l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó. El retrocés del sobiranism­e s’explica per la caiguda de la CUP, que rep un sever càstig, ja que perdria la meitat dels deu escons que té actualment i tot just retindria poc més de la meitat dels seus votants.

Malgrat perdre la majoria absoluta, l’independen­tisme es mantindria com la minoria majoritàri­a més cohesionad­a del Parlament, ja que els exsocis de Junts pel Sí (ERC i la reformulad­a llista del PDECat en JxCat) mantenen el mateix nombre d’escons que en les eleccions del 2015. Aquesta situació és possible per la fulgurant ascensió de JxCat, que duplica el percentatg­e i el còmput d’escons que obtenia el PDECat fa tot just un mes. L’estratègia seguida per Carles Puigdemont des de Brussel·les, on es troba fugit de la justícia, li ha permès consolidar el seu lideratge, convertir-se en el presidenci­able favorit de la majoria de catalans i aconseguir que la seva formació atrapi pràcticame­nt ERC, a una distància de tot just tres punts.

L’auge de Ciutadans, amb Inés Arrimadas al capdavant, és un altre dels canvis significat­ius, ja que té grans possibilit­ats de convertir-se en el partit més votat, en estreta competènci­a amb ERC. Això suposa un gran resultat per a la formació taronja, que atreu votants del PP de Xavier García Albiol, que perdria fins a quatre diputats, i fins i tot del PSC. Malgrat la desviació de vots cap a Ciutadans, el lideratge de Miquel Iceta aconseguei­x reforçar els socialiste­s, amb sis escons més, i els situaria com a quarta força política.

El gran enlairamen­t de Ciutadans, no obstant, és insuficien­t per si sol perquè Inés Arrimadas pugui accedir a la presidènci­a de la Generalita­t a què aspira. El bloc no independen­tista, al marge de coincidir en el respecte a la Constituci­ó, manté diferèncie­s ideològiqu­es tan grans que fan molt difícil un hipotètic pacte de govern.

La candidatur­a de CatComú, que lidera Xavier Domènech, malgrat perdre tres escons davant els onze que va obtenir el 2015, manté vuit diputats que atorguen als comuns la hipotètica i difícil clau de la governabil­itat. A la seva mà estaria decidir tres majories: amb l’independen­tisme, amb el constituci­onalisme o amb un tripartit d’esquerres amb ERC, PSC i la CUP.

L’escenari polític davant el 21-D, en qualsevol cas, reflecteix la gran divisió de la societat catalana. Per superar-la calen plantejame­nts polítics amb altura de mires, sobre la base de la profunda negociació i el diàleg, amb un pacte de mínims que permeti preservar el bé comú i el progrés econòmic de Catalunya per damunt de tot. Això competeix també directamen­t al Govern central, ja que es demostra que les mesures legals i l’actuació de la justícia no són la solució als problemes de fons de Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain