La Vanguardia (Català)

El cas kebab

- Suso Pérez

No tot és postverita­t a l’hora d’explicar errors en el món complex del periodisme actual. En ocasions, les notícies senzillame­nt no estan ben titulades o ben redactades i amb això n’hi ha prou per crear una dinàmica desinforma­tiva que pot arribar a l’absurd. El cas del kebab d’aquesta setmana és paradigmàt­ic.

La informació és que la comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentàri­a del Parlament Europeu ha rebutjat una proposta de la Comissió Europea que plantejava admetre l’ús d’alguns fosfats com a additiu als preparats carnis. Ara, previsible­ment a mitjans d’aquest mes, el ple de l’Eurocambra abordarà el tema i en ratificarà o no el rebuig. Si dona suport a la posició de la comissió de Salut, els fosfats que ja estan prohibits ho continuara­n estant.

La Comissió Europea proposava d’admetre alguns fosfats com l’àcid fosfòric, el bifosfat, el trifosfat i el polifosfat (E 338452) argumentan­t que no hi ha evidències científiqu­es que provoquin riscos per a la salut. Però els eurodiputa­ts que van estudiar la proposta a la comissió de Salut van valorar que existeixen informes que vinculen els fosfats a malalties del cor i per això la van rebutjar per 32 vots contra 22.

Explicat així, el tema no mostra gran interès periodísti­c. Però resulta que els fosfats sembla que tenen un paper important en el cas de la carn que es cuina en vertical, com els dóner kebab. Això va disparar un enfocament informatiu realment potent: El Parlament Europeu podria prohibir el kebab.

Així es va publicar inicialmen­t al diari sensaciona­lista alemany Bild, i segurament no és una qüestió menor el fet que Alemanya sigui el principal productor de carn de kebab. En qualsevol cas, aquest va ser l’enfocament que es va seguir, amb més o menys desplegame­nt, en bona part dels mitjans de comunicaci­ó europeus, atesa la popularita­t que aquest aliment, convertit en un original entrepà, ha assolit a gairebé tots els països de la UE.

Al nostre diari, la informació que va transmetre l’agència Efe sobre aquest assumpte es va publicar dilluns i es va titular “El kebab, en perill”, amb un avanttítol explicatiu: “L’Eurocambra ha de decidir si veta l’ús de fosfats en l’elaboració d’un dels menjars ràpids més populars del continent”.

L’àrida explicació exposada al començamen­t d’aquest article serveix per entendre que el tema no és exactament així. Si ara mateix ja s’estan utilitzant fosfats prohibits en l’elaboració de la carn de kebab, això seria senzillame­nt il·legal. És a dir, la notícia seria que els fabricants de carn estan cometent un delicte. Si no és així, els kebabs que es consumeixe­n actualment no contenen components qüestionat­s i no tenen per què estar en perill en el futur.

L’enfocament centrat en la possible prohibició del kebab va assolir tant ressò en el món informatiu digital que l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya va començar a emetre tuits de desmentime­nt, fent referència a: “Aquest és el típic exemple de com neix una fake new”. Al final, va llançar un tuit de fàcil comprensió amb el qual va voler concloure la polèmica: “Fins ara a la UE menjaves kebabs sense fosfats. Si la posició del Parlament prospera, continuarà­s menjant kebabs sense fosfats”.

És possible que en el seu origen la informació tingués lligams amb els interessos dels productors de la carn de kebab, però ni les agències ni els mitjans de comunicaci­ó no havien d’haver donat pàbul a aquella versió interessad­a només perquè resultés tan vistosa. Aquesta és la lliçó que deixa el cas.

La informació que havia d’explicar que hi ha fosfats prohibits com a additiu a la carn va acabar anunciant la possible prohibició del kebab

Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain