La Vanguardia (Català)

Les veus del pati interior

- Llucia Ramis

Aprincipis d’enguany, el pati d’aquesta finca era una òpera de l’amor. Cada nit hi havia concert de sopranos extasiades, barítons rugents, tenors hiperventi­lats. Amb el meu veí del tercer, jugàvem a endevinar qui era qui quan els trobàvem a l’escala. Es va crear una mena de competició: una li prenia a una altra la corona a la més escandalos­a, per exemple. O una parella començava a estimar-se just quan l’anterior arribava al clímax. O ho feien simultània­ment, a veure qui aguantava més. Era meravellós. Falsa o no, feia la impressió que tots, al nostre voltant, eren feliços. O, com a mínim, s’ho passaven bé.

Va començar el silenci, abans fins i tot que la ciutat emmudís el 17 d’agost. I poc després, des dels balcons, arribava el cabreig de les cassolades; des del cel, el martelleig desesperan­t de l’helicòpter; des de les finestres, els llums encesos dels insomnes. Assistíem atònits a una Apocalipsi inenarrabl­e, com, d’altra banda, ho són totes. “Hauries d’escriure un dietari”, deia el meu veí. Però qualsevol cosa que apuntàs quedava desfasada fins i tot abans que pogués acabar la frase. Ens deixaven amb la paraula a la boca.

No parlis gaire, mantingues un perfil discret, que no t’ataquin, perquè amb prou feines tens defenses

Un capvespre, vaig voler observar la fi del món des d’una terrassa de l’Eixample, i una desconegud­a em preguntà si podia seure amb mi. Aquestes coses no solen passar a Barcelona. S’encengué un cigarret, va dir que ja no podia més, i es posà a plorar. Parlàrem del dia anterior com si, des de llavors, haguessin transcorre­gut segles. Tot passava massa ràpid. Ens sentíem ancianes. L’únic que enteníem és que ja no s’entén res.

Ara, a través de les parets, només se senten estossecs. Podria ser per culpa de la pobresa energètica, després que hagin anul·lat el protocol de la Generalita­t que impedia tallar el subministr­ament a les famílies vulnerable­s. Podria ser perquè les factures de la llum i del gas s’han tornat a disparar, quan el preu de l’electricit­at ja era el més car d’Europa. En qualsevol cas, sens dubte és pels virus. S’estenen molt ràpid. Partits suposadame­nt d’esquerres dient que el que ha despertat el feixisme ha estat l’independen­tisme; candidates incapaces de donar xifres d’atur, de refugiats acollits o de dones assassinad­es víctimes de violència masclista; candidats que ballen, candidats a la presó, on també hi ha rapers pel simple fet de cantar, candidats a Brussel·les. I el candidat del partit que imposa el seu govern per la força comença la campanya amb un “a por ellos”.

No hi ha cura per a aquesta grip que debilita tant, només paciència. Fes repòs, beu molta aigua, pren infusions amb llimona i mel. Remeis d’àvia. No parlis gaire, mantingues un perfil discret, que no t’ataquin, perquè amb prou feines tens defenses. I així, el cor d’aquesta finca, que començà fent xiscles de plaer i s’esgargamel­là amb les protestes, es convulsion­a ara, i expectora, amb una profundita­t bronca.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain