La Vanguardia (Català)

Aquest mort està molt viu

- Glòria Serra

No, Pablo Iglesias, el feixisme no ha estat desvetllat pel moviment independen­tista a Catalunya. No, els fatxes no han sortit al carrer per exhibir sense complexos el braç alçat i la bandera de l’ocellot per les actuacions del Govern de la Generalita­t o les manifestac­ions massives. No ha fet falta despertar ningú perquè, a Espanya, el feixisme mai se n’havia anat a dormir. Ni reposava satisfet sota les làpides del Valle de los Caídos, ni dormitava apaivagat rere monuments commemorat­ius i plaques de carrers i cementiris. Descansava assegut en una còmoda butaca, copa de conyac i cigar, contemplan­t amb les celles arrufades com es gestiona l’herència d’aquell que ho va deixar tot lligat i ben lligat. El feixisme sempre ha estat vigilant la democràcia espanyola.

En vam ser conscients el 23 de febrer del 1981. No per la colla de sergents xusqueros de la Guàrdia Civil que van irrompre al Congrés de Diputats i el tinent coronel que va treure els tancs pels carrers de València. Aquesta va ser la manifestac­ió més folklòrica del feixisme. El cop real va ser l’onada d’involució democràtic­a posterior, el fre que es va posar als canvis profunds a l’economia, l’administra­ció i les fonts del poder. Totes les passes s’han fet de puntetes, per no molestar la bèstia.

Si es repassen els noms que controlen les grans empreses, els bancs, les companyies públiques nacionalit­zades i l’alta

El feixisme ha continuat fent aquests dies el mateix de sempre, recordar-nos la seva impune existència

administra­ció, es podrà comprovar que molts provenen de famílies que van fer fortuna durant el règim feixista i que han perllongat la seva influència. Atenció, no vull dir amb això que els fills hagin heretat la ideologia dels pares, però sí la visió patrimonia­l dels que mouen els fils i que impedeixen de totes totes que les coses puguin canviar de veritat.

La pervivènci­a tranquil·la i soterrada del franquisme no només es llegeix als despatxos emmoquetat­s de les principals capitals del país (també a Barcelona). Es pot comprovar com els feixistes viuen feliços en la impunitat amb què la família Franco gaudeix de l’immens patrimoni acumulat de robatoris a l’ombra del Caudillo i com fan apologia del cop d’Estat i de la dictadura a través de la seva fundació que, vergonya ens ha de fer, ha arribat a tenir subvencion­s públiques. O com els grups racistes, homòfobs i neonazis ocupen amb impunitat els carrers. Només en sentim a parlar quan algú denuncia la negació de l’Holocaust o el seu antisemiti­sme, només perquè aquests són delictes d’àmbit internacio­nal que no es poden deixar de perseguir.

Cada vegada que es denuncia aquesta impunitat sempre surten els que demanen la mateixa denúncia amb presumptes crims de l’extrema esquerra que no són comparable­s ni en volum, ni en gravetat. El comentari d’Iglesias no respon a la realitat: el feixisme ha continuat fent aquests dies el mateix de sempre, recordar-nos la seva impune existència, contents de tenir raó en la seva perversa visió del món. Iglesias té, si vol, una llarga llista d’errors que pot retreure a l’independen­tisme. Però imputar-li la responsabi­litat de donar ales al feixisme l’única cosa que fa és acusar la víctima de portar una faldilla massa curta i anar provocant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain