La Vanguardia (Català)

La reforma des de Catalunya

- E. AJA, catedràtic de Dret Constituci­onal, UB Eliseo Aja

Des que es va fer públic l’informe Idees per a una reforma de la Constituci­ó (La Vanguardia, 21/11/2017) la majoria dels dubtes que ha suscitat tenen a veure amb Catalunya. Per uns, el plantejame­nt mateix de la reforma ve provocat per la situació catalana i es tracta en el fons d’un artifici per donar una sortida honorable a la posició insostenib­le dels que defensen el procés i la independèn­cia. Per d’altres, és una iniciativa inútil perquè la reforma constituci­onal no influiria en l’autonomia de Catalunya i el seu futur immediat. Els autors del document no compartim aquestes idees. Pensem que Espanya, com a Estat, està passant la crisi més greu des de l’aprovació de la Constituci­ó i la situació de Catalunya és reflex, i factor, de la crisi de l’Estat autonòmic.

En realitat, les reformes que necessita la Constituci­ó són diverses (drets socials davant la crisi econòmica, representa­tivitat de les institucio­ns, renovació de la legitimita­t de la Constituci­ó...) i la seva absència ha empantaneg­at els problemes. Una dada reveladora la proporcion­a la comparació entre les reformes constituci­onals dutes a terme des de la promulgaci­ó de la Constituci­ó respectiva a Alemanya (unes 60) o a França (unes 25) i a Espanya (1, pràcticame­nt).

En vista de la complexita­t de la crisi constituci­onal, la nostra proposta no és abordar totes les reformes possibles, sinó obrir “una època de reformes” successive­s, realitzant immediatam­ent les més urgents i posteriorm­ent les altres, seguint el model utilitzat en les últimes dècades en països com Alemanya. En aquest sentit, ens sembla que la primera reforma ha d’abordar l’estructura territoria­l de l’Estat, perquè és el tema més preocupant i urgent.

L’Estat autonòmic ha permès una àmplia descentral­ització política, en permetre que les 17 comunitats autònomes tinguin institucio­ns pròpies i gestionin a més els serveis més importants per als ciutadans com educació, sanitat i serveis socials. El canvi introduït per l’autonomia prevista a la Constituci­ó no es pot negar. Però la regulació constituci­onal es va esgotar pràcticame­nt en la descentral­ització, culminada cap a finals del segle passat i no va crear els mecanismes necessaris per al govern d’un Estat tan complex. La nova Espanya autonòmica, tan descentral­itzada com un Estat federal, necessitav­a reformes profundes, que cap govern no va impulsar.

Des d’aquesta perspectiv­a, plantegem cinc qüestions: la funció de l’Estatut d’Autonomia, el canvi del repartimen­t de competènci­es, la participac­ió autonòmica en les institucio­ns de l’Estat, l’absència d’òrgans de col·laboració i la constituci­onalitzaci­ó dels elements generals del finançamen­t autonòmic.

L’Estatut d’Autonomia és, ara, la norma bàsica de la comunitat autònoma i alhora llei orgànica de l’Estat i aquesta doble naturalesa és font de moltes disfuncion­s. Seria preferible aprovar i reformar l’Estatut sense intervenci­ó de les Corts, com la Constituci­ó d’un Estat federat (els EUA) o d’un land alemany, aprovades pels seus respectius Parlaments (sense intervenci­ó federal) i amb escàs control del Tribunal Constituci­onal, encara que naturalmen­t sotmeses a la Constituci­ó federal.

El sistema de distribuci­ó de competènci­es entre l’Estat i les comunitats és tècnicamen­t deficient. Arrenca d’una llista de matèries i funcions de l’Estat i de la remissió als estatuts d’autonomia per a la seva concreció, sense gairebé clàusules generals que resolguin les contradicc­ions de la legislació respectiva de desenvolup­ament, de manera que el bloc de constituci­onalitat (Constituci­ó, més estatuts, més lleis atributive­s de competènci­es) condueix a múltiples conflictes que es plantegen davant el Tribunal Constituci­onal. Les sentències s’endarrerei­xen diversos anys i són tantes que resulta difícil establir quina és realment la que fixa la doctrina.

La participac­ió de les comunitats autònomes en l’Estat és feble, fins al punt que no tenen cap instància central on debatre els problemes comuns. Les conferènci­es sectorials i la conferènci­a de presidents ni apareixen a la Constituci­ó, i estan sota el control total del Govern central. Igualment és fràgil la participac­ió de les comunitats en la Unió Europea. La reforma del Senat representa­nt els governs autonòmics, com a Alemanya, podria permetre la participac­ió decisiva en la legislació, les polítiques públiques, l’accés a la Unió Europea i els nomenament­s dels òrgans superiors de l’Estat.

El finançamen­t autonòmic està previst a la Constituci­ó de manera tan general que hi falten criteris i les regles efectives del govern financer cal buscar-les en la llei orgànica de Finançamen­t de les Comunitats Autònomes, que no deixa de ser una llei orgànica més.

Catalunya té a més interès en altres qüestions, com el reconeixem­ent de la seva singularit­at, però ha de quedar clar que de poc serviran aquestes especialit­ats si no es resolen els problemes generals de la distribuci­ó territoria­l del poder.

Els fets diferencia­ls, principalm­ent la llengua i el dret civil especial, poden ser tractats per la Constituci­ó amb més precisió, i poden arrossegar al seu torn una part de l’educació i dels mitjans de comunicaci­ó connectats amb la llengua. Es tractaria d’articular de manera més eficaç i concreta aquests elements, amb la creació d’un òrgan superior de col·laboració bilateral amb l’Estat per als problemes específics. En aquest cas, la relació bilateral està justificad­a perquè no afecta el conjunt de les comunitats sinó només Catalunya i l’Estat. També escau la recuperaci­ó dels aspectes de l’Estatut d’Autonomia del 2006 que es van declarar inconstitu­cionals per raons formals i la remissió a l’Estatut dels aspectes identitari­s o d’organitzac­ió institucio­nal i territoria­l que només afecten Catalunya.

Escau la recuperaci­ó dels aspectes de l’Estatut del 2006 declarats inconstitu­cionals per raons formals

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain