La Vanguardia (Català)

La tonyina neda en un mar de dubtes

L’augment del total de captures permeses no acontenta ni ecologiste­s ni la indústria

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

Amitjans de novembre va tenir lloc a Marràqueix l’última reunió de l’ICCAT (la Comissió Internacio­nal per a la Conservaci­ó de la Tonyina Atlàntica, per les seves sigles en anglès). Era un reunió important perquè s’havia de decidir si s’augmentava el total de captures admeses de la tonyina (TCA) i, en cas afirmatiu, com es repartia aquest increment entre les flotes pesqueres entre totes les parts contractan­ts que integren l’ICCAT.

El 2007, i tal com explica Ana Gordoa –investigad­ora del CSIC i coordinado­ra del comitè científic per a la tonyina de l’est, comitè responsabl­e d’avaluar i assessorar la Comissió–, “la tonyina estava sobreexplo­tada, però no en perill d’extinció. Aquell mateix any l’ICCAT va implantar un pla de recuperaci­ó que hauria de durar fins al 2022, però dos anys després, sense donar temps de resposta a les mesures, hi va haver qui la va voler incloure en la llista Cites d’espècies amenaçades, però l’anàlisi del seu estat va mostrar que no complia els requisits. Fins i tot hi havia qui deia que el 2012 ja no quedaria tonyina”. El pla de recuperaci­ó va establir noves mesures de conservaci­ó i control i entre les moltes mesures preses destaca l’augment de la talla mínima, que va canviar el pla d’explotació i va reduir la temporada de pesca. Aquest pla de recuperaci­ó havia de durar fins al 2022, per ser substituït per un pla de gestió.

Finalment, la decisió de la Comissió va ser augmentar el TCA fins a les 28.000 tones per al 2018, fins a les 32.000 el 2019, i fins a les 36.000 el 2020, i ajustant-se a les recomanaci­ons del comitè científic. El TCA per al 2017 ha estat de 23.155 tones.

Com sol passar en aquests casos, la decisió de l’ICCAT no ha acontentat ningú, i no ha aclarit els dubtes sobre si l’espècie està plenament recuperada o no.

D’una banda, ecologiste­s com World Wildlife Fund (WWF) demanaven que la decisió que es prengués no comprometé­s la “lluita de més de deu anys per salvar i gestionar de forma sostenible les poblacions amenaçades de tonyina, recuperaci­ó de l’espècie que havien permès tots aquests anys de captures molt limitades”.

De l’altra, la indústria pesquera argumentav­a que l’espècie estava plenament recuperada i que per tant es podia augmentar el TCA –fins i tot més–, i passar d’un pla de recuperaci­ó a un altre de gestió dels estocs, que finalment s’establirà el 2019. Però també hi ha profession­als que manifesten dubtes sobre l’impacte que aquest augment pugui tenir sobre els preus i la qualitat de la tonyina que arriba al consumidor.

Des de WWF s’ha valorat aquesta decisió de forma molt negativa perquè diuen que els mateixos científics adverteixe­n que “no poden confirmar la plena recuperaci­ó de l’estoc”. Per aquesta raó, creuen que “l’ICCAT ha triat prioritzar els beneficis econòmics a curt termini, quan esperàvem una victòria de conservaci­ó a més llarg termini”.

Segons Ana Gordoa, la informació que ha manejat el comitè científic indica que existeixes moltes probabilit­ats que “la tonyina està molt a prop d’estar recuperada, però a l’informe no s’afirma que ho estigui perquè ens calen més dades que ens permetin establir una relació entre estoc i reclutamen­t, que és el que ens ha de permetre establir una biomassa de referència i dir si l’estoc està sobreexplo­tat o no”.

Per la seva banda, Raúl García –portaveu de WWF– demana al comitè científic que “millori la seva metodologi­a per brindar recomanaci­ons científiqu­es robustes i clares en el futur”, encara que reconeix que també hi ha hagut certa fatalitat, perquè “s’han perdut alguns índexs històrics de pesca”. Des de Greenpeace, Sebastián Lo-

PLA DE RECUPERACI­Ó Durant 10 anys, la pesca d’aquesta espècie ha estat molt limitada

ELS ECOLOGISTE­S

Els activistes diuen que els científics no asseguren que els estocs estiguin recuperats

sada –el seu responsabl­e d’Oceans– assegura que “hi ha estudis que demostren que canviant un sol paràmetre de les dades del comitè científic, les magnituds sobre com està l’estoc canvien radicalmen­t”.

En aquest sentit, Gordoa recorda que abans de la reunió del novembre “hi ha hagut reunions de dades preparativ­es al març, al juliol i al setembre, per poder donar la millor recomanaci­ó possible, però hi continua havent forats i falten dades històrique­s de talles d’algunes pesques”.

Òbviament des de la indústria –encara que amb matisos– es veu tot de forma diferent, i amb sentiments contradict­oris. “D’una banda estem contents que s’hagi augmentat el TCA, però no amb la manera com la UE ha negociat el repartimen­t de la quota”, diu Juan Serrano, director executiu del Grup Balfegó.

De tota manera, des del sector també es considera que la pujada del TCA ha quedat curta, ja que “s’augurava que podria arribar a les 32.000 tones (per al 2018), tenint en compte els informes científics que testificav­en la recuperaci­ó d’aquesta espècie”, diuen des de la Confederac­ió Espanyola de Pesca (Cepesca).

Segons l’opinió de Serrano, “el comitè científic diu que la població de tonyina està recuperada. La prova és que nosaltres fa tres anys vam pescar 1.600 tones de tonyina en 25 hores. Abans, per assolir aquesta xifra, els vaixells havien d’estar 10 mesos al mar”. Serrano assegura que “la de la tonyina és la pesca més ben gestionada i amb més traçabilit­at. Per exemple, només pesquem exemplars per sobre de la seva maduresa sexual, que en el cas de la tonyina s’assoleix quan el peix té 4 anys i pesa entre 25 kg i 30 kg. Nosaltres no podem pescar animals per sota dels 30 kg ni de menys de 9 o 10 anys”, diu el directiu.

Però Josep Comas Arrom, propietari d’Arrom, la distribuïd­ora de tonyina més gran d’Espanya, no ho té tan clar: “La veritat és que els científics no han pogut demostrar al 100% la recuperaci­ó de la població”, però en canvi diu que “sí que hi haurà més tonyina al mercat, per la qual cosa els preus baixaran”. Però el que de debò preocupa Arrom és que “durant tots aquests anys, la tonyina ha estat un producte molt cuidat, i potser a partir d’ara no sigui tractat amb el mateix amor”. Tot un mar de dubtes.

LA INDÚSTRIA Patronals i empreses creuen que la pujada de les quotes podria haver estat més gran

ELS CIENTÍFICS

El comitè opina que les dades indiquen el probable bon estat de la població del peix

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain