La Vanguardia (Català)

‘Ana’ porta 24 hores d’intenses pluges i vents

La primera gran borrasca amb nom propi creuarà avui el mar Cantàbric i posa en alerta deu comunitats

- Redacció

El pas d’un front atlàntic molt actiu, associat a una ciclogènes­i explosiva, formarà durant la tarda d’avui diumenge la primera borrasca a la qual s’ha posat nom,

Ana, que estarà localitzad­a molt a prop del nord-oest peninsular. La borrasca passarà al nord del Cantàbric durant el vespre-nit de diumenge, i s’endinsarà a França dilluns al matí. El temporal ocasionarà vents molt forts, mal estat de la mar i pluges persistent­s sobre bona part de la Península i de les Balears.

L’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) alerta que serà una “borrasca molt profunda”, que donarà lloc a un intens temporal de vent, al mar i precipitac­ions a tota la Península i les Balears. La previsió és que es prolongui fins dilluns.

L’Aemet ha decretat per a avui alerta taronja per vents i pluges fortes a les comunitats autònomes de Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, Navarra, La Rioja, Castella i Lleó i Madrid –amb onatges a les zones costaneres–, i també a les províncies de Càceres, Toledo, Ciudad Real i Guadalajar­a. Les precipitac­ions seran abundants a gran part de la Península, i s’espera que siguin localment fortes i/o persistent­s sobretot al nord-oest i en zones muntanyose­s. Podrien assolir o superar els 80-100 litres per metre quadrat en 24 hores, especialme­nt a Galícia. Les ratxes de vent podran superar els 80-100 quilòmetre­s per hora, sobretot en zones muntanyose­s, Galícia i zones pròximes, on es podrien superar els 120 km/h.

Les pluges tendiran a disminuir d’oest a est al llarg de dilluns. El resultat és que bona part de les zones del litoral mediterran­i compreses entre Catalunya i Alacant estaran en alerta taronja dilluns per forts vents que podrien provocar onades de fins a sis metres d’alçària. La cota de neu serà alta al principi, ja que quedarà circumscri­ta tan sols a zones d’alta muntanya, si bé dilluns baixarà fins als 700-1.000 metres a la meitat nord així que les precipitac­ions vagin debilitant-se.

Al final de la jornada de dilluns, el més probable és que finalitzi l’episodi després del pas del front i l’allunyamen­t de la borrasca. No obstant això, la pluja, tan necessària en la situació de sequera extrema que travessa Espanya, es mantindrà tota la setmana.

Aquesta aigua serà molt benvinguda en un context en què els embassamen­ts es troben al 36% de la seva capacitat màxima i en què en la major part del territori nacional les precipitac­ions estan per sota del 50% del seu valor normal per aquestes dates.

La borrasca és un cicló provocat per sistemes de baixes pressions on el vent gira en sentit contrari a les agulles del rellotge en l’hemisferi nord. L’actual porta el nom d’Ana perquè les agències meteorològ­iques portuguesa, francesa i espanyola han decidit batejar tots els fenòmens d’aquest tipus susceptibl­es de causar danys significat­ius, vinguin acompanyat­s o no d’una ciclogènes­i explosiva.

En el cas concret d’aquesta borrasca, sí que ve acompanyad­a d’una ciclogènes­i explosiva, fet que implica que la caiguda de les baixes pressions en un nivell que podria ser igual o superior a 18-20 hectopasca­ls en 24 hores a les latituds mitjanes en les quals es troba Espanya (entre 30 i 60 graus de latitud).

I per què posar nom a les grans borrasques? “Està demostrat que la població està més atenta als avisos i recomanaci­ons de seguretat quan van associats a un nom”, diu Ana Casals, portaveu d’Aemet. La denominaci­ó de les borrasques profundes ja s’ha dut a terme amb èxit durant dues temporades (2015-16 i 2016-17) al Regne Unit i Irlanda. La Universita­t Lliure de Berlín bateja borrasques i anticiclon­s des de l’any 1954. De moment, les agències meteorològ­iques citades només han decidit nomenar les borrasques atlàntique­s, no les mediterràn­ies. Les següents rebran els noms de Bruno, Carmen, David, Emma, Felix i Gisele.

L’aigua serà molt benvinguda en un context en què els embassamen­ts estan al 36% de la seva capacitat

 ??  ?? FONT:
Servei Meteorològ­ic de Catalunya i elaboració pròpia
LA VANGUARDIA
FONT: Servei Meteorològ­ic de Catalunya i elaboració pròpia LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain