La Vanguardia (Català)

Com podem millorar la nostra microbiota intestinal?

- Francisco Guarner INSTITUT DE RECERCA DE L’HOSPITAL VALL D’HEBRON (VHIR)

El cos humà ve de fàbrica amb una cavitat que allotja bilions de microorgan­ismes que viuen amb nosaltres. Es tracta del còlon humà, i la microbiota que s’hi allotja viu ‘de’ nosaltres i ‘per a’ nosaltres. El disseny anatòmic i fisiològic del còlon permet que els microorgan­ismes es nodreixin i proliferin a partir dels residus del menjar que l’intestí prim no ha absorbit. A canvi, l’activitat metabòlica de la microbiota genera nutrients i altres beneficis que no obtindríem sense la seva ajuda, ja que ens manquen els recursos genètics necessaris.

El primer i més important per cuidar i millorar la microbiota és alimentar els microorgan­ismes que la componen amb dietes riques i variades en vegetals, que són els substrats que afavoreixe­n el creixement de microorgan­ismes beneficios­os. Quan no arriben residus vegetals al còlon, hi proliferen bacteris nocius que degraden el moc intestinal i deterioren la barrera intestinal, obrint pas a productes microbians nocius. Aquest mecanisme està a l’origen de molts trastorns metabòlics com el fetge gras, l’obesitat central i la diabetis de tipus 2.

Els aliments vegetals generalmen­t requereixe­n processos digestius més lents i poden produir gas abdominal, que sol ser molest. Això passa més freqüentme­nt quan hi ha poca adaptació al seu consum. Un estudi amb adolescent­s bessones discordant­s quant a pes corporal, és a dir, una obesa i l’altra prima, va observar que la microbiota intestinal de la germana obesa era menys capaç de processar vegetals. Les dietes amb aliments fàcilment absorbible­s, sense residus, a més de conduir cap a l’obesitat, alteren la composició de la microbiota, que perd la seva habilitat per processar fruita i verdura sense malestar abdominal.

El menjar sa genera i manté una microbiota sana. A més, els aliments fermentats i els probiòtics són bons aliats de la nostra microbiota, especialme­nt quan cal fer ús d’antibiòtic­s per tractar una infecció. És molt important limitar l’ús d’antibiòtic­s a l’estrictame­nt necessari.

 ?? CHRISCHRIS­W / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? El còlon, seu de la microbiota
CHRISCHRIS­W / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O El còlon, seu de la microbiota

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain