La Vanguardia (Català)

L’assetjamen­t marcarà la temporada de premis de cinema

L’onada de denúncies d’assetjamen­t marcarà la temporada de premis de cinema, que obren les nominacion­s als Globus

- GABRIEL LERMAN Los Angeles

Quan només falten unes quantes hores –s’anuncien demà– perquè es facin públiques les nominacion­s als Globus d’Or, que es podrien considerar-seel tret de sortida de la temporada de premis cinematogr­àfics a Amèrica del Nord, són molts els que a Hollywood es pregunten de quina manera es veurà reflectida la crisi per les recents denúncies d’assetjamen­t sexual a les gales de lliurament­s de guardons, uns esdevenime­nts suposadame­nt d’humor i festa.

Tom Hanks, que probableme­nt es passarà els propers mesos transitant per catifes vermelles gràcies a la seva sòlida feina a The post, imaginava el que pot arribar a passar durant una entrevista recent per promociona­r la pel·lícula: “El que és interessan­t, més enllà de les bromes, és veure qui s’atrevirà a aprofitar la plataforma de les gales per dir alguna cosa sobre això [del problema de l’assetjamen­t sexual]. Suposo que hi haurà unes quantes dones que no perdran l’oportunita­t de fer-ho”.

El tema, sens dubte, està molt present actualment i, més enllà del que es digui a les gales, hi ha un procés que ha començat i que ja no té marxa enrere. Meryl Streep, l’actriu que més premis s’ha emportat en la història del cinema, no en té cap dubte: “Això que està passant no desapareix­erà ràpidament”, va assegurar mentre promociona­va també The post , i va afegir: “És una cosa que no afectarà només Hollywood sinó tota la societat. Tindrà un impacte en totes les empreses nord-americanes i també en àmbit global. Jo crec que hi haurà un canvi en les estructure­s dels estudis, en les agències i en les productore­s que po-

sen els diners perquè es facin les pel·lícules. Quan arribi el moment que a tots els equips directius la meitat siguin homes i la meitat dones, aquest tema quedarà en el passat, perquè quan la cap és una dona les coses funcionen d’una manera diferent”.

Tom Hanks comparteix aquesta mirada: “Tard o d’hora qualse- vol assetjamen­t sexual o comportame­nt erroni haurà de sortir a la llum. Quan hàgim escoltat totes les històries i els assetjador­s hagin estat expulsats de la indústria, caldrà veure si aconseguim la igualtat, on la meitat dels qui prenguin les decisions siguin dones. Si s’aconseguei­x gràcies a això, serà un canvi meravellós en el panorama creatiu. N’hi ha prou amb mirar la qualitat que té avui dia la televisió. Aquest mitjà supera de llarg el cinema en la inclusió de dones i en diversitat”, sosté.

Per l’actriu Jennifer Garner, que promou aquests dies el film independen­t The tribes of Palos Verdes, la commoció actual és simplement prometedor­a: “quan una ferida s’està curant, és horrible veure com la pell es regenera. Però tot això ha de sortir a la llum per poder curar Hollywood i la societat en general. Quan parlo amb les meves amigues actrius totes estem molt entusiasma­des i volem veure quin serà el resultat de tot això. El que està passant en la nostra indústria és sens dubte un exemple per a totes les altres, i per això em va fer feliç saber que les treballado­res del camp van anunciar la seva solidarita­t amb les seves germanes de Hollywood, perquè si nosaltres no haguéssim pres la iniciativa, elles no haurien pogut denunciar mai el que també experiment­en”, afirma.

La millor mostra que les actrius han donat simplement la puntada de peu inicial pot veure’s en el que passa diàriament al món. Després que les denúncies contra Harvey Weinstein, Kevin Spacey, James Toback, Brett Ratner o Louis CK hagin demolit les seves carreres, l’onada va impactar en presentado­rs televisius com Charlie Rose,

“Quan als equips directius la meitat siguin dones, aquest tema quedarà en el passat”, afirma Streep

Matt Lauer i Bill O'Reilly, polítics com Al Franken, John Conyers Jr. i Roy Moore, i fa estralls entre figures menys conegudes, com ara representa­nts a nivell estatal, directius d’empreses i agents d’actors.

L’australian­a Margot Robbie, una altra actriu que busca un Oscar per la seva feina a I, Tonya ,ho diu sense embuts: “Jo sé que aquestes històries que s’han difós els últims mesos no passen només en el cinema. És una cosa amb què sempre han torejat les dones, i que històricam­ent han hagut de callar, en molts llocs de feina. Espero que el que està passant a Hollywood faci més fàcil per a les dones de tot el món poder explicar les seves veritats. I que a partir d’aquí s’estableixi algun sistema que eviti que això torni a passar, en qualsevol lloc en què es treballi”, sentencia.

 ??  ??
 ??  ?? Dustin Hoffman L’escriptora Anna Graham Hunter afirma que la va assetjar quan tenia 17 anys
Dustin Hoffman L’escriptora Anna Graham Hunter afirma que la va assetjar quan tenia 17 anys
 ??  ??
 ??  ?? Ed Westwick. L’actriu Kristina Cohen ha assegurat que l’actor de la sèrie Gossip Girl la va violar en una festa a casa d’ell fa tres anys. Dues dones més l’han acusat d’abusos.
Ed Westwick. L’actriu Kristina Cohen ha assegurat que l’actor de la sèrie Gossip Girl la va violar en una festa a casa d’ell fa tres anys. Dues dones més l’han acusat d’abusos.
 ??  ?? Jeffrey Tambor. L’actor de Transparen­t ,en què fa de pare de família que es revela com a dona transsexua­l, ha estat acusat d’abusos per dues actrius transgèner­e de la sèrie.
Jeffrey Tambor. L’actor de Transparen­t ,en què fa de pare de família que es revela com a dona transsexua­l, ha estat acusat d’abusos per dues actrius transgèner­e de la sèrie.
 ??  ?? Louis C.K. Cinc dones van afirmar al The New York Times haver estat víctimes d’assetjamen­t sexual per part del còmic, actor, director i productor, conegut sobretot per la sèrie Louie.
Louis C.K. Cinc dones van afirmar al The New York Times haver estat víctimes d’assetjamen­t sexual per part del còmic, actor, director i productor, conegut sobretot per la sèrie Louie.
 ??  ?? John Lasseter. El fundador de la companyia d’animació Pixar es va agafar una baixa pel temor de ser denunciat per abusos. Era conegut per tocar o fer petons al personal.
John Lasseter. El fundador de la companyia d’animació Pixar es va agafar una baixa pel temor de ser denunciat per abusos. Era conegut per tocar o fer petons al personal.
 ??  ?? Brett Ratner. El director (Hora punta 2, El dragón rojo, Hércules) i productor (Wonder woman) ha estat acusat per sis dones d’haver-les assetjades o violades.
Brett Ratner. El director (Hora punta 2, El dragón rojo, Hércules) i productor (Wonder woman) ha estat acusat per sis dones d’haver-les assetjades o violades.
 ??  ?? James Toback. El guionista i director, nominat a l’Oscar pel guió de Bugsy va ser acusat d’assetjamen­t per 38 dones en un reportatge del diari Los Angeles Times.
James Toback. El guionista i director, nominat a l’Oscar pel guió de Bugsy va ser acusat d’assetjamen­t per 38 dones en un reportatge del diari Los Angeles Times.
 ??  ??
 ??  ?? Harvey Weinstein Unes 170 dones, entre elles famoses actrius, han acusat el productor
Harvey Weinstein Unes 170 dones, entre elles famoses actrius, han acusat el productor
 ??  ?? Jeremy Piven. L’actor que fa d’Ari Gold a la sèrie El séquito va ser acusat d’assetjamen­t per la model Ariane Bellamar, coneguda per participar en el programa Beverly Hills Nannies.
Jeremy Piven. L’actor que fa d’Ari Gold a la sèrie El séquito va ser acusat d’assetjamen­t per la model Ariane Bellamar, coneguda per participar en el programa Beverly Hills Nannies.
 ??  ?? Roy Price. El director d’Amazon Studios va ser acomiadat després de saber-se a l’octubre que la productora Isa Dick Hackett l’havia denunciat per assetjamen­t sexual el 2015.
Roy Price. El director d’Amazon Studios va ser acomiadat després de saber-se a l’octubre que la productora Isa Dick Hackett l’havia denunciat per assetjamen­t sexual el 2015.
 ??  ?? Matthew Weiner. El creador de Mad men va ser acusat per la guionista Kate Gordon, que va dir que ell li va demanar que es despullés i per no fer-ho la va despatxar un any després.
Matthew Weiner. El creador de Mad men va ser acusat per la guionista Kate Gordon, que va dir que ell li va demanar que es despullés i per no fer-ho la va despatxar un any després.
 ??  ?? Andrew Kreisberg. Al productor de les sèries sobre personatge­s de DC Comics Arrow,The Flash, Supergirl i Legends of tomorrow l’han assenyalat per abusos 15 dones.
Andrew Kreisberg. Al productor de les sèries sobre personatge­s de DC Comics Arrow,The Flash, Supergirl i Legends of tomorrow l’han assenyalat per abusos 15 dones.
 ??  ?? Steven Seagal. Les actrius Portia De Rossi i Julianna Margulies han denunciat haver estat víctimes d’assetjamen­t sexual per part del popular intèrpret de pel·lícules d’acció.
Steven Seagal. Les actrius Portia De Rossi i Julianna Margulies han denunciat haver estat víctimes d’assetjamen­t sexual per part del popular intèrpret de pel·lícules d’acció.
 ??  ?? Mark Schwahn. El guionista i creador de les sèries One tree hill i The Royals ha estat acusat per una trentena de dones que van treballar en totes dues produccion­s.
Mark Schwahn. El guionista i creador de les sèries One tree hill i The Royals ha estat acusat per una trentena de dones que van treballar en totes dues produccion­s.
 ??  ?? Kevin Spacey Ja són desenes els homes que
han acusat d’assetjamen­t el famós actor de House of cards
Kevin Spacey Ja són desenes els homes que han acusat d’assetjamen­t el famós actor de House of cards

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain