La Vanguardia (Català)

EL DIETARI D’‘EL MÓN’

Setmana 14: Una (genial) dedicatòri­a en un llibre, la visita emocionant de Jordi Turull i Carles Mundó després d’abandonar la presó d’Estremera, un boig dels jocs de taula mentre comencen les entreviste­s electorals als candidats.

-

DILLUNS

Santi Segurola

En Santi és un personatge tan misteriós com sorprenent. Sempre arriba abans d’hora a les tertúlies i acostuma a asseure’s a les cadires de l’estudi a esperar que s’acabi la tertúlia política. Avui aquest periodista (un dels analistes esportius espanyols més brillants de les últimes dècades) ha portat un petit llibre titulat Contra periodista­s, editat fa 20 anys i que va escriure Màrius Carol. És un llibre de citacions del periodisme. Segurola s’acosta a Carol i li ensenya una dedicatòri­a. No és de l’autor, com seria lògic. És del genial entrenador de futbol Marcelo Bielsa, boig de la cultura i amic de Segurola. La dedicatòri­a que va escriure Bielsa a en Santi diu: “Només la forma com entens l’amistat t’absol de la teva condició de periodista”.

DIMARTS

Oriol Comas

Descobreix­o qui és aquest senyor llegint una contra de La

Vanguardia de fa poques setmanes: la firmava Víctor Amela. Com que a casa, de petit, sempre n’hi havia un (especialme­nt el Monopoly i el Cluedo), llegir una entrevista a un especialis­ta en jocs de taula és emocionant. Comas comença a exhibir una mestria en la matèria que enlluerna els oients. Quins jocs podem posar a la llista dels Reis d’Orient? M’he decidit per tres: Mysterium (un Cluedo modern), Fast Food Fear (un joc familiar per a adolescent­s que funciona a crits) o Dixit (un atractiu joc de paraules). Em truca el meu amic periodista Lu Martín: “També he posat el Dixit a la carta als Reis. A veure si el troben”. Missatge a en Lu: sembla que ja el tenen.

DIMECRES

Jordi Turull

Jordi Turull fa 36 hores que està en llibertat després de 33 dies a la presó d’Estremera i ja està assegut avui a RAC1. Narra el procés des del dia abans de declarar a l’Audiència Nacional fins a l’entrada i estada a la presó. Relat duríssim responent a les preguntes de Jofre Llombart i que paga pena recuperar. Parlo amb Turull i li demano per la vida allà dins. M’explica que un romanès es va declarar fan polític d’Anna Gabriel i li va demanar si li podia donar un text. Turull ja ho ha comunicat a l’activista de la CUP: “No puc desempalle­gar-me de tu ni a la presó”, li va confessar. Turull explica que, mentre que Rull va apostar pel tennis de taula, ell ho va fer pel bàsquet: “M’he aprimat. Els dolents hem de fer més moviment per anar a buscar la pilota”.

DIJOUS

Carles Mundó

Veig Mundó i ens fem una emotiva abraçada. Tinc una relació esplèndida des de fa anys amb l’encarregat els últims anys de la justícia catalana. No estava a favor de la DUI i és un autocrític contundent des del seu indiscutib­le independen­tisme. Bona gent. Mundó explica aquest matí els 33 dies que va estar ingressat a la presó d’Estremera. No parlem de política. Només deixa entendre que no hi està interessat: a disposició però no a la primera línia. Quan se’n va, dribla les càmeres i es troba de cara amb Carles Riera de la CUP, protagonis­ta de la primera entrevista electoral. Quan Riera i Mundó (que no es coneixen) es veuen, es fan una llarga abraçada i Riera li diu literalmen­t: “Moltes gràcies per tant”.

DIVENDRES

Carles Riera

La capacitat de saber triar el càsting de líders de la CUP s’assembla a la de Operación Triunfo. Riera sembla un home tranquil, perfecte en les maneres, contundent en el fons. Nacho de Sanahuja li regala un CD del pianista Brad Mehldau i resulta que Riera és fan del jazz i d’aquest pianista. Sorpresa majúscula a l’estudi. El líder de la CUP també confirma que és vidu des de fa 12 anys amb tres fills (dos majors d’edat) i que ha començat la campanya a un 80 per cent de ritme per culpa d’una apendiciti­s, gairebé peritoniti­s. Els metges han decidit no operar-lo, però s’ha de medicar per via intravenos­a i per això va amb el catèter incorporat a la part anterior del colze. Així de bèstia.

 ??  ?? Jordi Basté
Jordi Basté

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain