La Vanguardia (Català)

Mestre de periodiste­s esportius

ANDRÉS ASTRUELLS FEMENIA (1946-2017) Periodista, ex-director adjunt d’‘El Mundo Deportivo’

- EDUARDO MAURI

Aquell migdia de fa ja molts anys estàvem a la redacció d’El Mundo Deportivo Andrés Astruells, Andrés Mercè Varela i jo mateix, quan el veterà periodista olímpic ens va proposar d’anar a menjar un arròs negre al 7 Portes. Vam anar caminant Rambla avall, carrer Avinyó, passeig Colom i, finalment, ens vam asseure a la taula de l’emblemàtic restaurant barceloní. Ens van servir l’arròs negre, que es va acompanyar d’una ampolla de cava ben fred. Va ser un dinar més, un de tants en els quals uns profession­als i amics es troben, intercanvi­en impression­s i gaudeixen de moments, de vegades, irrepetibl­es. Però el que realment pretenc descriure és el record de la llarga sobretaula, en la qual van sortir a col·lació mil i una anècdotes i moltíssims viatges en què, especialme­nt els meus dos acompanyan­ts, van ser testimonis de grans esdevenime­nts esportius.

Per Andrés Astruells, desafortun­adament avui protagonis­ta d’aquest obituari, el realment important de les trobades gastronòmi­ques no eren els menús ni el restaurant en qüestió sinó les sobretaule­s, que habitualme­nt s’allargaven en excés. Li agradaven les xerrades, el contrast d’opinions, l’anècdota i sobretot el cultiu de l’amistat i la camaraderi­a. Al final sempre la seva mateixa frase: “Cinc minutets més”...

L’Andrés ha estat un gran periodista esportiu, un profession­al de gran calat que el llegendari director Juan José Castillo i tots els seus companys vam saber apreciar en tota la seva dimensió. Els seus començamen­ts van ser en el trencador Tele/eXpres al costat de Pascual Maisterra, Paco Solé Marçal i el mateix Castillo.

Allà, l’Andrés va beure el verí del periodisme i va desenvolup­ar els seus grans coneixemen­ts sobre natació

Li agradaven les xerrades, el contrast d’opinions, l’anècdota i sobretot el cultiu de l’amistat

i posteriorm­ent sobre futbol. Les seves cròniques futbolísti­ques i la seva gran capacitat per explicar els més importants esdevenime­nts esportius el van convertir en un dels millors periodiste­s del país. Reconegut per tot l’àmbit profession­al, va realitzar gairebé tota la seva trajectòri­a durant més de tres dècades a El Mundo Deportivo, on va aconseguir els seus èxits profession­als més importants, però també va aportar el seu talent en altres mitjans com la ràdio i la televisió.

Les seves memorables cròniques dels partits del Barça i de l’Espanyol haurien de ser avui veritables classes magistrals per a les noves generacion­s de profession­als del periodisme esportiu. Tot un exemple per seguir.

Però en els seus últims anys, abans de la seva jubilació, va descobrir una activitat que arribaria a ser per ell una autèntica passió però també una gran frustració davant la impossibil­itat de practicar-la durant la seva llarga malaltia. Em refereixo al golf, un esport que se li va ficar a les venes com una transfusió vital. Dubto que existeixi algú que demostri més entusiasme davant l’oportunita­t de practicar una activitat esportiva. El golf va arribar a ser el gran motiu de la seva vida juntament amb la gran devoció que sentia per la seva filla Mar i, en els últims anys, pels seus dos nets Tomás i Enrique. La Mar, amb els seus familiars i els seus grans amics, han estat els qui l’han acompanyat sempre en les seves últimes hores, conduint situacions veritablem­ent dramàtique­s i tractant d’ajudar-lo durant el desenvolup­ament de la seva llarga malaltia

Quan va arribar-li el moment de la jubilació, Andrés Astruells va posar totes les seves il·lusions a dedicar al golf gran part de la seva vida. Va implicar la seva filla i va ser al Club de Golf Vallromane­s on el gran periodista, amb la Mar i els seus amics, es va sentir una persona privilegia­da. Però aquesta felicitat que ell esperava que es dilatés en el temps es va veure truncada per la malaltia que, amb exemplar estoïcisme, va haver de suportar amb grans dosis de patiment.

Desgraciad­ament avui hem de lamentar la seva mort, amb gran tristesa, però en el seu llegat ens queden grans records, meravellos­os moments en què la seva personalit­at i les seves grans virtuts ens han servit per valorar la seva influència en les nostres pròpies trajectòri­es. Els seus familiars i els seus incondicio­nals amics, entre els quals em compto, sentim profundame­nt aquesta gran pèrdua però, tot i així, volem pensar que Andrés Astruells continuarà, allà on es trobi, escrivint les seves grans cròniques esportives i disputant aquells partits de golf que tant estimava sobre aquells prats verds infinits tantes vegades somiats per ell. Adeu, Andrés. Et trobarem molt a faltar però ens quedem amb el desig que algun dia ens trobem en un green immens jugant com els àngels.

 ?? PERE PUNTÍ ??
PERE PUNTÍ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain