La Vanguardia (Català)

“Entre religió i ciència hi ha tensió creativa”

David Jou, físic, assagista i poeta

- RAMON BALMES Barcelona

En el seu curriculum consten 46 llibres de ciència, assaig i poesia. L’últim, Cant espiritual, rebat alguns llocs comuns en la relació entre ciència i fe. David Jou (Sitges, 1953) viu la poesia com una aventura vital i la investigac­ió científica como una font d’inspiració. Per al físic i poeta, Déu és un estímul per posar l’atenció en l’altre, en el desvalgut i en l’univers. Per ell Déu es font i origen de tota raó.

El seu Cant Espiritual contribuei­x a un pensament cristià que harmonitzi ciència i fe? El meu Cant reflexiona sobre el fenomen humà des de la cosmologia i la biologia i des de la teologia cristiana. Participa doncs d’una trobada entre ciència, poesia i religió, i és una aportació a la tradició de Cants Espiritual­s catalans, entre els quals destaquen els d’Ausiàs March, Maragall, Palau Fabre, Blai Bonet i Antoni Ferrer Perales.

Com definiria els sentiments que han inspirat la seva poesia?

Com una recerca sobre la realitat i un servei públic d’enriquimen­t expressiu i eixamplame­nt de la sensibilit­at. La meva poesia va des de la ciencia i la religió a l’amor i el pas del temps.

Si la història del món és finita i els físics assegureu l’absència de determinis­me en el comportame­nt de la matèria, per què costa tant d’harmonitza­r revelació cristiana i ciència? Perquè les preguntes de la ciència són diferents de les de la religió. La ciència busca lleis pel món observable a través d’experiment­s repetibles, classifica­cions sistemàtiq­ues i demostraci­ons matemàtiqu­es. La religió es pregunta sobre el sentit i valor de les coses i de les accions, la sorpresa de l’existència, la relació amb l’Altre i els límits de la realitat.

Però, una harmonia entre els dos conjunts de preguntes no seria bella? Entre religió i ciència hi ha una tensió creativa. Una harmonia massa gran seria problemàti­ca, ja que les explicacio­ns de la ciència varien amb el temps, de manera que l’harmonia d’avui podria ser una discordanç­a demà. A mi m’és fàcil combinar les experiènci­es científica i religiosa, perquè m’interessen més les preguntes que les respostes. La dinàmica de les preguntes de fons és més pausada, universal i profunda que la de les respostes.

En el poema “Tres apocalipsi­s” ens diu que la ciència ens dóna instrument­s per canviar el món, però calla sobre el sentit del món, sobre la plenitud de l’ésser. La tecnologia dóna més poder sobre el món i fa pensar més críticamen­t què volem fer amb aquest poder. La reflexió sobre els objectius i els valors de l’acció, sobre el sentit i la plenitud de l’existència humana, desborda la ciència i la tecnologia i participa de l’humanisme i la religió.

Podríem dir que ni la ciència és un obstacle per creure, ni Déu s’oposa a la raó?

Per a qui no creu en Déu, la ciència pot ser un obstacle addicional, però també un camí cap a la reflexió i la pregunta. Per als creients, en canvi, Déu és la font i l’origen de tota raó, no tan sols de la raó humana, sinó també de la racionalit­at còsmica provinent de les lleis físiques i de les estructure­s matemàtiqu­es, anteriors a la vida i a la humanitat. La meva experiènci­a religiosa també és un homenatge a la raó divina. Alhora, la meva experiènci­a científica em proporcion­a imatges per a expressar la meva religiosit­at en un món interpreta­t

per la ciència i la tecnologia.

Així doncs, si les lleis bàsiques del món venen de Déu, descobrir lleis bàsiques en què nega Déu? No és el Creador qui estimula la ciència? Si creiem que la raó i l’ordre profunds de les coses venen de Déu, i si la ciència explora un aspecte de la raó i l’ordre, l’afirmació que més ciència suposa menys Déu no té pròpiament sentit. És més: la convicció d’un ordre provinent d’un Creador ha estat un estímul per a desenvolup­ar la ciència occidental, a diferència d’un món interpreta­t com una il·lusió com en les religions orientals.

Per què es diu que quanta més ciencia menys Déu?

La ciència proporcion­a medicament­s, comoditats i respostes que la religió no proporcion­ava. L’allargamen­t de la vida, l’escurçamen­t dels episodis de dolor, l’increment d’informació i l’eixamplame­nt de la capacitat d’acció sobre el món fan que ens preguntem menys per les qüestions de sentit i ens distreiem més. Pensar en qüestions de sentit demana ara una perspectiv­a més àmplia. Abans te les trobaves a tot arreu; ara, de tant en tant. Però pensar menys en Déu també vol dir pensar menys en el sentit de la teva vida i en el de la teva relació amb els altres: no és només Déu qui queda arraconat; també hi quedem nosaltres mateixos.

Si Déu no és un concepte científic, vol dir que és inexplicab­le i indecidibl­e per la ciència? En les matemàtiqu­es, i en el pensament en general, hi ha moltes qüestions indecidibl­es. Que Déu sigui qüestió indecidibl­e em sembla una forma de combinar raó i llibertat religiosa. Però aquestes reflexions poden fer oblidar l’Amor com element essencial. Em refereixo a l’Amor com una relació definida pel reconeixem­ent de l’existència de l’Altre, la benvolença envers l’Altre i la col·laboració amb l’Altre. En aquest sentit, la relació és la forma superior de l’ésser. La idea cristiana de Trinitat posa en relleu aquesta preeminènc­ia de l’Amor com a relació essencial i fundadora.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? “Quan em mires sóc més (...), sé que sóc, existeixo més rotundamen­t”, escriu David Jou a Cant espiritual
LLIBERT TEIXIDÓ “Quan em mires sóc més (...), sé que sóc, existeixo més rotundamen­t”, escriu David Jou a Cant espiritual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain