La Vanguardia (Català)

Construir per a l’usuari, no per a la foto

Enric Batlle defensa l’urbanisme humà després de rebre la medalla del Consell Superior de Col·legis d’Arquitecte­s

- Madrid

El sensaciona­lisme no és exclusiu de la premsa groga. També el practiquen els falsos artistes i els dissenyado­rs barruts. O alguns arquitecte­s. Ho subratlla el barceloní Enric Batlle: “Ha arribat un moment en què sembla que els arquitecte­s no servim si no impression­em”, diu a conversa amb La Vanguardia a Madrid arran del premi que el seu despatx, Batlle i Roig, acaba de rebre de la més alta institució del sector a Espanya: la medalla del Consell Superior de Col·legis d’Arquitecte­s. El guardó reconeix la tasca de l’estudi –fundat el 1981 juntament amb Joan Roig– “com a referent de qualitat i rigor profession­al”, caracterit­zat per “un funcioname­nt empresaria­l i solvent”, amb una “filosofia col·laborativa i global” i sempre “a l’avantguard­a en l’ús de noves tecnologie­s”.

Batlle contraposa la seva concepció de l’arquitectu­ra “holística i al servei de l’usuari” a aquesta altra de “l’edificació icònica i d’una sola foto” que tant s’ha imposat els últims anys. El premiat es refereix a determinat­s immobles emblemàtic­s de Barcelona –com per exemple la Torre Agbar– caracterit­zats per una potència visual exterior indubtable però dels quals “ningú no es pregunta” si el seu interior és pràctic i amable per a les persones que hi treballen.

Més optimista es declara respecte a l’evolució de l’urbanisme i el paisatgism­e en urbs com Barcelona i Madrid. “Moltes grans ciutats han començat a corregir errors i a buscar solucions de futur”, afirma. I destaca la tendència a rectificar els creixement­s de desbordame­nt cap a fora –com una “taca d’oli”– mitjançant una incidència més gran en la reforma i la recuperaci­ó d’interiors.

La capital catalana ja és un model dins d’aquesta estratègia, indica Batlle. La fórmula consisteix a “rescatar el que havíem espatllat” a la ciutat, a “regenerar les zones i els barris degradats” i a dignificar els “no-espais” situats a les fronteres amb la perifèria. Això, sumat als requisits mediambien­tals en voga, propicia la fusió de la metròpoli amb la naturalesa.

Un factor clau a favor d’aquesta millora i “renaturali­tzació” de les metròpolis és el de la progressiv­a reducció del transport privat en benefici del públic i compartit. “Tot i que encara no en siguem conscients, de fet, ja estem traient els cotxes de les ciutats”. El transport col·lectiu s’imposarà per davant del cotxe privat i la bicicleta. Ja no hi ha marxa enrere, insisteix Batlle.

Un dels efectes i dels preus de la regeneraci­ó urbana cap a l’interior és la gentrifica­ció, és a dir, l’elititzaci­ó del centre en perjudici dels residents amb menys capacitat adquisitiv­a, per efecte d’una pujada de preus, al qual cal afegir un augment del turisme a les zones afectades. Aquestes conseqüènc­ies ocasionen rebuig social i qüestionen el model. Però llavors –opina Batlle– convé preguntars­e: “Hauríem de renunciar a les millores i deixar aquells barris degradats?”. És obvi que no, però com frenar l’escalada de preus i l’expulsió dels més febles? La resposta és, en el fons, igualment òbvia: “Cal millorar tots els barris”, respon.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Enric Batlle a Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ Enric Batlle a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain