La Vanguardia (Català)

Les panteres grogues

L’ascens a l’elit del Vila-real s’explica gràcies a les seves grans parelles de davanters

- CARLES RUIPÉREZ

La regla va a missa: quan el Vila-real ha tingut una parella de davanters que congenia, s’entén i és resolutiva, l’equip que presideix Fernando Roig ha estat una de les sensacions de la Lliga. Així, a còpia de duples atacants, el club groguet s’ha colat entre els grans del campionat. A més de pels seus entrenador­s (Víctor Muñoz, Pellegrini, Garrido, Marcelino) o els seus migcampist­es (Senna, Cazorla, Bruno, Trigueros) el seu accés a l’elit es pot explicar repassant les seves davanteres. I aquesta temporada no està sent menys quan han començat a conjuntar-se Cédric Bakambu i Carlos Bacca. El congolès i el colombià han celebrat 13 dianes entre els dos, més de la meitat de les del conjunt que ara dirigeix Calleja.

Probableme­nt va ser una lliçó que el Vila-real va aprendre en la seva primera temporada a Primera, quan els gols de Craioveanu i Moisés no van valer per a la permanènci­a. En la temporada 2000-2001 van tornar a la màxima categoria i el 13 de gener del 2001 va esclatar la notícia.

–Palermo al Vila-real? No fotis! No ho dic faltant al respecte sinó perquè Martín, després dels dos gols que va fer al Madrid a la final de la Interconti­nental, es mereix un club amb història com el Nàpols o un que lluiti pel més alt –va exclamar Maradona.

Però sí. Palermo va arribar acompanyat del seu amic Barros Schelotto. El Vila-real va voler repetir la seva bona química a la bombonera i, encara que els dos argentins no van triomfar, sí que almenys va valer per continuar a Primera.

Palermo, malgrat que li va caure un mur celebrant un gol al camp del Llevant, va ser la primera pedra. La seva millor parella va ser el menut i murri Víctor. Després vindrien Sonny Anderson o José Mari fins que es va tornar a encertar la tecla amb Diego Forlán, que va recuperar l’alegria i la punteria perduda al United a El Madrigal, al costat de Guille Franco o Tomasson, gràcies a les passades de Riquelme. El penal aturat per Lehmann els va tallar les ales a les semifinals de la Champions del 2006.

Franco també va coincidir amb Nihat. Però la següent gran dupla la van formar Joseba Llorente i un jove Giusseppe Rossi en la 20082009. Un any més tard, amb Valverde, arribava Nilmar. I una temporada després explotava la connexió entre Rossi i el brasiler, que va fer 50 gols entre Lliga, Copa i UEFA (32 per a l’italià i 18 per al sud-americà). Una de les lesions del Bambino i la sortida de Nilmar van coincidir amb l’últim descens.

Acabat d’ascendir l’equip de la Plana, entre Gio dos Santos i Uche van firmar 24 gols en la 2013-2014.

GRANS NOUS Palermo va ser la primera pedra i després van venir Forlán, Nihat, Rossi, Nilmar, Vietto, Gerard o Soldado

Una temporada després la parella de moda va ser Luciano Vietto i Gerard Moreno. Tan bé ho van fer plegats que a l’estiu a l’argentí va anar a buscar-lo l’Atlètic de Madrid, mentre que el català va demanar tornar a l’Espanyol per ser el vaixell insígnia de Cornellà.

I, per suplir-los, el Vila-real es va fixar en Cédric Bakambu, un davanter francès que jugava al Bursaspor turc, de la generació de Griezmann i Lacazette però que va decidir jugar amb el Congo. “No hi havia estat abans de ser convocat, però no ho vaig dubtar. Si era el país dels meus pares també era el meu”, va raonar. I des del primer moment va justificar els 7 milions que va costar. Va marcar 12 gols en la seva primera Lliga, 10 en la segona i aquesta temporada, amb 9 –en són 13 entre tots els tornejos–, només el supera Messi i va pel camí de batre rècords. Amb 26 anyets, de fet, ja pot colar-se entre els tres millors golejadors del Vila-real a Primera. Està a vuit de Víctor, mentre que els 54 de Forlán i Rossi ja són una cosa ben diferent.

La velocitat i el perill de Bakambu es dupliquen quan juga al costat de Carlos Bacca. El colombià ja va demostrar del que era capaç al Sevilla (20 dianes en la 2014-2015) i després de passar pel Milan ha tornat amb força a la Lliga. Ha fet quatre gols, més dos a l’Europa League –un dels quals, espectacul­ar, contra l’Slavia de Praga– i un a la Copa. Té 31 anys i el Mundial a la cantonada. Tot i això, la lesió muscular de la setmana passada a Leganés impedirà al Vila-real disposar avui de les seves dues panteres.

FRANCÈS I CONGOLÈS Només Messi supera els 9 gols de Bakambu, que porta el ritme de batre el rècord dels 25 de Forlán TOCAT I NO CONVOCAT Bacca va demostrar del que és capaç al Sevilla i contra l’Slavia va marcar un golàs arrencant del migcamp

 ?? JAVIER ZORRILLA / EFE ?? Bakambu, màxim golejador del Vila-real, amb Trigueros, un dels seus principals passadors
JAVIER ZORRILLA / EFE Bakambu, màxim golejador del Vila-real, amb Trigueros, un dels seus principals passadors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain